Lastenkirjoja

Kirjoja lapsille ja nuorille perheiden monimuotoisuudesta. Jos listasta puuttuu suosikkikirjasi, vinkkaa siitä meille lähettämällä sähköpostia toimisto@monimuotoisetperheet.fi.

ADOPTOIDUISTA LAPSISTA KERTOVIA KIRJOJA

 • Rasmus ja kulkuri, Astrid Lindgren (Rasmus på luffen 1956; suom. WSOY 1956) Rasmus on pieni 9-vuotias poika. Hänellä ei ole vanhempia ja hän asuu lastenkodissa. Hän haluaisi saada kodin, mutta kukaan ei halua suoratukkaista poikaa. Rasmus karkaa ja lähtee kulkurin matkaan. Kulkuri on palaamassa kotiinsa ja Rasmus saa tietää saavansa vanhemmat, mutta haluaakin jäädä mieluummin kulkurin seuraan, josta vaimoineen tuleekin sitten Rasmukselle vanhemmat.
 • Mervi pieni ottolapsi, Schwartz, helene & Wikland, Ilon 1992: wsoy
  -tarina ottolapsesta
 • Me olemme Bu-ran ja Seo-ran Koreasta, Schultz Monica & Göran 1990:. Kustanus Mäkelä – kahden korealaisen tytön tarina lastenkotilapsista adoptiolapsiksi Ruotsiin
 • Sarika, tyttö Intiasta, Goyerud, Ingvor & Eriksson, Leif E. 2002:. Kustannus oy Pieni karhu – Tarina tytöstä, joka on pienenä adoptoitu Suomeen. Päiväkodissa keskustellaan perheistä.
 • Pikku Dino, Pfisten, Marcus 1999: Lasten keskus. Dinon muna eksyy väärään pesään, mutta saa sieltä perheen itselleen
 • Minun perheeni, Coran, Pierre & Sacre, Marie-Jose 1998: Kustannus Mäkelä.
  Tarina ulkomailta adoptoidun tytön uudesta suvusta ja odotuksesta
 • Pikku Xing, Virtanen, Leena & Savolainen, Salla 2004: Tammi.
  Tarina Kiinassa syntyneestä Xing-tytöstä, jonka muuttaa Suomeen ja saa uuden isän ja äidin
 • Xing ja sukulaiset, Leena Virtanen:, kuvitus: Salla Savolainen, kustannus: Tammi 2010 (2. painos)
 • Haikaroiden vauva, Majaluoma, Markus 1994: Tammi. Mieshaikaran työ on toimittaa ihmisille vauvoja. Eräänä päivänä toimitus tuleekin hänelle ja hänen vaimolleen. Haikarat saavat oman ihmispojan.
 • Leonardo lentäjän poika, Majaluoma, Markus 2001: Tammi.
  Tarina edellä mainittujen haikaravanhempien ihmislapsen lentokoulusta.
 • Pupujuttu ja muita vauvasatuja, Hovatta, Outi 1993: Väestöliitto
  Kertomuksia (5 kpl) vaihtoehtoisista lapsensaantimahdollisuuksista sekä yksi tarina perinteisimmällä tavalla syntyvästä lapsesta. Eläinpareja, jotka käyttävät erilaisia ”hedelmöityshoitoja” saadakseen jälkeläisen.
 • Luumunkukka ja Lohikäärme(Kirjapaja 2007) Luumunkukka ja Lohikäärme kertoo kahdesta ystävyksestä, jotka adoptoidaan Kiinasta. Tytöt ovat jakaneet saman pinnasängyn lastenkodissa, ja nyt ystävä seuraa onnellisen sattuman ansioista toisen suomalaisen perheen lapseksi. Kirjassa on myös runoja, jotka liittyvät adoptioon yleisesti.
 • Viivi tykkää koulusta, Maire Soiluva:  kuvitus: Jutta Varjus ja lapset, kustannus: Adoptioperheet ry 2009
 • Karoliina ja nokkela Neema, Tuula Kallioniemi:  kuvitus: Marika Maijala, kustannus: Otava 2013. Tansanialaissyntyinen Neema valloittaa koko luokan. Jopa pojat tahtovat hänen kaverikseen. Välitunnilla musta ihoinen saparopää kikattaa Karoliinan paikalla Linin käsipuolessa, vaikka Lin oli ennen Karoliinen paras kaveri. Eikö kukaan enää pittaa Karoliinasta? Neeman pihalle pääsevät kuitenkin leikkimään kaikki, jopa pojat.
 • Jamelan ystävä, Niki Daly | suomennos Riitta Oittinen. Jamelan ystävä on itse asiassa kana, joka on vaarassa joutua joulupataan. Jamela karkaa kana kainalossaan ja aiheuttaa tietenkin kaaoksen. Mutta eihän kukaan nyt omia ystäviään syö. Näe myös Jamela ja ystävät koulun jouluevankeliumikuvaelmassa, missä Jamela esittää Mariaa. Tarina sijoittuu etelä-afrikkalaiseen pikkukaupunkiin.
 • Kuun ja auringon lapset,  Katinka Tuisku. Kuu ja Aurinko eivät enää mahdu samalle taivaalle vaan päätyvät myrskyiseen eroon. Kaksoset sinkoutuvat pois kehdostaan. Indigo putoaa äidin puolelle, ja Ambra isän puolelle. Vuosiin lapset eivät näe toisiaan, kunnes sattuma ja kaipaus johdattavat heidät taas yhteen. Tässä sadussa luonto ja äärettömyys ovat voimakkaasti läsnä. Satu kertoo erosta, kaipauksesta, luovuudesta ja eheytymisestä.
 • Stålmannen, Moses och jag, Dan och Lotta Höjer. Dan och Lotta Höjers bok Stålmannen, Moses och jag är den självklara läsningen för alla adopterade barn i åldern 9–12 år som bär på funderingar och tankar kring sitt ursprung och sin situation.Alla adopterade har ungefär samma start i livet. Men det betyder inte att de tycker och tänker samma saker. I krönikor, insändare, dikter och intervjuer berättar adopterade barn och vuxna bland annat om:
  – att ha två mammor och två pappor
  – att vara svensk på insidan men se ”osvensk” ut
  – att se svensk ut men vara adopterad
  – att leta efter sina biologiska föräldrar
  – att leta efter sina rötter
  – att ha kompisar som förstår.I boken finns även fakta om olika länder, recept och bildcollage. Man kan läsa om hur det var förr i tiden och hur det är nu, vad diskriminering och rasism egentligen är, forskning kring adoption, om hur en adoption praktiskt går till och mycket, mycket mer.

KUOLEMAA JA SURUA KÄSITTELEVIÄ LASTENKIRJOJA:

 • ISOT TUNTEET TULEVAT JA MENEVÄT
  Canadian centre for child protection / Suojellaan lapsia ry, 2020
  Isot tunteet tulevat ja menevät on käännös kanadalaisesta lastenkirjasta Big Feelings Come and Go. Kirja on suunniteltu auttamaan perheitä, joiden lapsilla on tunteiden säätelyn vaikeutta ja jotka kärsivät posttraumaattisesta stressireaktiosta. Kirjaa voidaan hyödyntää myös kliinisessä työssä osana traumatisoituneiden lasten hoitotyötä tai esimerkiksi lastensuojelussa.
  Kirja löytyy myös sähköisenä versiona.
 • SURUPILVEN SALAISUUS
  Leppänen Anne, PS-kustannus, 2019
  Surupilven salaisuus kertoo yhden perheen surutarinan pienen lapsen näkökulmasta. Lapsen sisko on tehnyt itsemurhan, ja tunteet ovat erityisen musertavia. Keskustelu ja tunteiden näyttäminen ottavat lapsen mukaan perheen yhteiseen suruun ja tuovat hänelle turvaa. Teos sopii aikuisen ja lapsen yhdessä luettavaksi. Se on tarkoitettu tueksi perheille ja työvälineeksi erilaisille lasten kanssa toimiville tahoille, kuten päiväkodeille, kerhoille ja kouluille. Lämpimästi kerrottu tarina ja herkkä kuvitus jättävät lapsen mielikuvitukselle tilaa. Mukana on myös ohjeita, jotka auttavat käsittelemään itsemurhaa lapsen kanssa.
 • AINA JA IKUISESTI
  Durant, Alan & Gliori, Debi, Mäkelä 2004
  Kun kettu kuolee, hänen ystävistään tuntuu, etteivät he toivu ikinä surusta. Myöhemmin he kuitenkin tajuavat, että Kettu elää heidän sydämissään ja muistoissaan…. aina ja ikuises
 • KUINKA PIKKU ELEFANTTI PARANI SUURESTA SURUSTAAN
  Weitze & Battut, Lasten keskus 1999
  Pienellä vaaleanpunaisella elefantilla oli sydänystävä. Mutta eräänä päivänä niiden perheet vaelsivat eri suuntiin, ja ystävykset joutuivat eroamaan toisistaan. Pieni elefantti oli niin murheissaan, ettei sitä huvittanut edes leikkiä. Onneksi pöllö Heureka osasi neuvoa, miten pieni vaaleanpunainen elefantti paranisi suuresta surustaan. Viisas koskettava tarina ystävän menettämisestä ja kaipauksesta, jonka läpikäyminen auttaa löytämään sydämestä tilaa uusille asioille ja ilolle.
 • SURUSAAPPAAT
  Franzon Päivi & Airola Sari, Lasten keskus 2006
  Eemillä on maailman paras keinu- ja kalakaveri, hänen mummonsa. Kun mummo sairastuu, yhteiset leikit vaihtuvat sairaalavierailuihin. Sitten mummo kuolee, ja Eemin kodin valtaa varovainen hiljaisuus perheenjäsenten koettaessa peittää surunsa toisiltaan. Sydämessä painava surumöykky saa pojan askeleen yhä raskaammaksi. Eemi kuitenkin oppii itse ja opettaa äidille ja isällekin, että vaikeat asiat ovat helpompi hyväksyä, kun niistä uskaltaa puhua. Vaikka sanoja surun ilmaisemiseen on aluksi vaikea löytää, voi yhdessä turvallisen aikuisen kanssa itketyillä kyynelillä olla puhdistava vaikutus.
 • TYTTÖ JA NAAKKAPUU
  Jalonen Riitta, Tammi 2004
  Tyttö ja naakkapuu kuvaa keskittyneesti lapsen elämän käännekohtaa, isän kuoleman aiheuttamia väistämättömiä muutoksia sekä tytön tunteita ja ajatuksia.
 • KERRO MINULLE TAIVAASTA: KUN KUOLEMA KOSKETTAA
  Kaskinen, Anna-Mari, Kirjapaja 2003
  Kirja kertoo kuolemasta, hautajaisista, surusta ja muistelusta kristillisen näkemyksen mukaan. Kirjassa on kaunis kuvitus ja se sisältää Kaskisen runoja.
 • TULEEKO VAARI VIELÄ TAKAISIN
  Parvela Timo, WSOY 2009
  Eliaksen ja Oulan vaari kuolee. Lapset surevat, kumpikin omalla tavallaan. Äiti ja isä saavat vastattavakseen suuria kysymyksiä elämästä ja kuolemasta. Yhteiset muistot lohduttavat surussa.
 • PIILO, Kirja lapsille ja nuorille jotka surevat
  Merrington Bill, suomeksi toimittanut, Savolainen,Tarja, Sompsa Oy 2007
  Kirjassa kerrotaan nuoren Billin vaiheista, kun hänen äitinsä kuolee yllättäen. Bill kohtaa uusia asioita: hautajaiset, perheessä tapahtuvat muutokset, koulutoverien ja opettajien suhtautuminen, selviäminen ikävästä ja monista tunteista. Kirjan jokaiseen lukuun sisältyy pohdintaosa avuksi lukijan oman surun käsittelemiseen. Kirjasta saavat apua surevat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä, mutta myös ne, jotka haluavat löytää tapoja kulkea menetystään surevien rinnalla.
 • VIIMEINEN JUNAKallioniemi Tuula, 1990
  Novellikokoelman kaikissa kertomuksissa kuvataan kuolemaa nuoren ihmisen näkökulmasta. Perussävy ei kuitenkaan ole synkeä vaan toipumista ja elämän jatkumista korostava.
 • LIIAN ISO IKÄVÄRantalaiho Anneli, 2001
  Nuoret kertovat surukokemuksistaan.
 • HÄN ON KANSSANI KUMMINKINSjöqvist Suzanne, 2006
  Vanhempansa menettäneet kertovat surukokemuksistaan.

KIRJOJA MONIKKOPERHEISTÄ, KAKSOSISTA JA KOLMOSISTA

 • Brown, Janet Allison: Tuplatohinat-sarja. Kuv. Frank Endersby. Suom. Sinikka Sajama.
  • Kasva, pikku siemen! (Grow, little seed). Kustannus-Mäkelä 2002.
  • Kirjavat kädet (The painted hand). Kustannus-Mäkelä 2002.  Kuka häärää keittiössä? (Who’s in the kitchen?). Kustannus-Mäkelä 2002.
  • Salainen maja (The secret den). Kustannus-Mäkelä, 2002.
 • Carrol, Jacqueline So little time- sarja, mm.:
  • Deittailun alkeet (How to Train a Boy,1999 ) Suom. Johanna Henriksson. Otava 2004
  • Edustuskundi (Instant Boyfriend, 1999), Suom. Johanna Henriksson. Otava 2004.
  • Ei voi olla totta (Too Good To Be True, 2002). Suom. Johanna Henriksson. Otava 2004.
  • Vain meidän kesken (Just Between Us, 2002). Suom. Johanna Henriksson. Otava 2004.
 • Cavanaugh, Helen: Aina Kakkonen (Second Best, 1979), Suom. Anna Maija Viitanen. WSOY 1989. Wildfire-sarja.
 • Cras, Bengt-Åke:
  • Aikalisä (En mot alla, 1998) suom. Katriina Savolainen. Tammi, 2001
  • Revanssi (Revanschen, 1999). Suom. Katriina Savolainen. Tammi 2002.
  • Punainen kortti (Rött kort, 2000). Suom. Katriina Savolainen. Tammi 2003. (sarja jatkuu)
 • Dieckman, Maijaliisa:
  • Kaksoset ja kadonnut sisar. WSOY 1986
  • Kaksoset ja rahalippaan arvoitus. WSOY 1987
  • Kaksoset ja Turun linnan aave. WSOY 1988.
  • Kaksoset ja Pyhän Yrjänän lohikäärme. WSOY 1989
 • DiTerlizzi, Tony ja Holly Black: Spiderwickin kronikat (5 osaa):
  • Haltijakirja (The Spiderwick Chronicles 1: The Field Guide, 2003). Suom. Ulla Lempinen. WSOY 2004.
  • Silmikivi (The Spiderwick Chronicles 2: The Seeing Stone, 2003). Suom. Ulla Lempinen. WSOY 2004.
  • Lucindan salaisuus (The Spiderwick Chronicles 3: Lucinda’s Secret). Suom. Ulla Lempinen. WSOY 2004.
  • Rautapuu (The Spiderwick Chronicles 3: The IronwoodTree). Suom. Ulla Lempinen. WSOY 2004.
 • Eränen, Maria:
  • Ratsulomalla Ranskassa. WSOY 1994.
  • Hevostytöt vaarassa. WSOY 1995.
  • Kastanjan suojelusponi. WSOY 1995.
  • Kastanjan Roosaliisa. WSOY 1996. (Kastanjan ratsumajatalo, osat 1-4)
 • Fagerström, Chrisse:
  • Varsat Poju ja Poku. Tammi 1998.
  • Poju ja Poku savotassa. Tammi 2000.
 • Finne, Jalmari: Kiljusen herrasväki. 1914-1925.
 • Fleming, Ian: Green, Krister: Tontun ihmeellinen lahja. Kuv. Lars Carlson. (Tomtens underbara gåva, 1991) Suom. Laila Rauhamaa. Lasten Parhaat Kirjat 1997.
 • Gripe, Maria:
  • Ja metsän valkeat varjot. (… och de vita skuggorna i skogen, 1984) Suom. Eila Kivikkaho. Tammi 1987.
  • Varjojen lapset (Skuggornas barn, 1986). Suom. Eila Kivikkaho. Tammi 1988.
  • Varjojen kätkö (Skugg-gömman, 1988). Suom. Eila Kivikkaho. Tammi 1990
 • Haakana, Veikko O.: Mykiösaaren mysteeri. Valistus 1964.
 • Haas, Dorothy: Pähkinä ja Pipari: Pähkinä päättää (Peanut Butter and Jelly. Peanut in Charge, 1989). Suom. Pirjo-Riitta Syrjänen. Karisto 1994
 • Haptie, Charlotte: Otto ja lentävät kaksoset. Kertomus karmideesta. (Otto and the Flying Twins, 2002). Suom. Susanna Paarma. WSOY 2003.
 • Helakisa, Kaarina & Matti Kota: Metkuttajat. Sanomaprint 1991.
 • Helgadottir, Gudrun: Kekseliäät kaksoset (Jón Oddur og Jón Bjarni, 1974). Mukaillen suom. Pekka Kaikumo ja Sirkka-Liisa Kettunen. Tammi 1979
 • Hermes, Patricia:
  • Hiiriä ja muuta mukavaa (The Cousins Club: I’ll pulverize you, William, 1994). Suom. Johanna Tapio. Karisto 1996.
  • Hurjan hauska päivä (The Cousins Club: Everything stinks, 1994). Suom. Helinä Heikkonen. Karisto 1997.
 • Hirn, Eva: Kaksoset. WSOY 1942.
 • Holst, Bertha: Tvillingarna: gossen ”Topp” och hans syster ”Propp”: berättelse för barn. Översätt från danska av Birgit Möller. Schildt 1923
 • Honka, Aaro:
  • Valitut virtaheposet. WSOY 1947.
  • Viakkaat vaeltajat. WSOY 1955. 3.p.
 • Ibbotson, Eva: Virta vie viidakkoon (Journey to the River Sea, 2001). Suom. Inka Parpola. Otava 2003.
 • Ikonen, Asta: Mia & muutosten kevät. Karisto 1999.
 • Jäderin-Hagfors, Maja: Kaksoset (Annemarie och Marianne). Suom. Helmi Krohn. Otava 1931.
 • Kai ja Mai; Pyhitä lepopäivä! Pyhäkouluyhdistys 1916. (Pyhäkouluyhdistyksen kirjallisuutta lapsille; n:o 22)
 • Kallioniemi, Tuula: Reuhurinteen ala-aste- kirjat. Kuv. Sami Toivonen ja Aino Havukainen. Sarjassa mm.: Mörköjä ja sankareita, Otava 1999 ja Velmuja ja vintiöitä. Otava 2001.
 • Kohonen, Laila:
  • Tuplat ja Lapin taika. Tammi 2000 (Vihreä Varis)
  • Tuplat ja mustakantinen vihko. Tammi 2004
 • Kontio, Tomi:
  • Keväällä isä sai siivet. Tammi 2000.
  • Austraasian viimeiset lapset. Tammi 2002.
 • Kuivaniemi, Mirja – Hellevi Salminen: Pojat ja pankkiryöstäjä. Otava 1999.
 • Kästner, Erich: Lisen ja Lotten salaisuus (Das doppelte Lotchen). Suom. Kyllikki Nohrström. WSOY 1957.
 • Lehtinen, T. H:
  • Janne ja Sammakkoklaanin kosto. Otava 1994.
  • Janne ja kellarihirviö. Otava 1995.
  • Janne ja lumiliskot. Otava 1997.
  • Janne ja tyrmäävä maalitykki. Otava 1998.
  • Janne ja ryöstäjäjänis. Otava 2000.
 • Lehtinen, Tuija: Minun veljeni Jon. Otava 1992.
 • Lenk, Margareta: Kaksoset. (Die Zwillinge: eine Erzählung für die Jugend, 1894). Suom. Th. Yrjö-Koskinen. WSOY 1908.
 • Lindgren, Astrid: Kerstin ja minä (Kerstin och jag,1944). Suom. Heliä Kaarina Salminen. Otava 1949.
 • Luukkonen, Maija: Täydenkuun lapset. Tammi 1999
 • Manninen, Kirsti:
  • Kuhmutöyryn huimapäät ja löytöhevonen. WSOY 1993.
  • Kuhmutöyryn huimapäät ja Kalevala Cup. WSOY 1994.
  • Kuhmutöyryn huimapäät ja palkintoleiri. WSOY 1995.
  • Kuhmutöyryn huimapäät ja vaarallinen vaellus. WSOY 1996
 • Marryat, Frederic: Merirosvo (The Pirate, 1836). WSOY 1955. Korjattu suomennos. (Nuorten Toivekirjasto)
 • Martin, Ann: Mallory ja kurittomat kaksoset. (Mallory and the Trouble with Twins, 1989) Suom. Tarja Rouhiainen. Tammi 2002. (The Babysitters Club, 21)
 • Marttila, Johanna: Helkalan villikot. Karisto 1993.
 • Marttinen, Tittamari:
  • Elsan ja Eetun erikoistapaukset. Kuvittanut Virpi Talvitie. Tammi 2000.
  • Elsan ja Eetun tähdenlennot. Kuvittanut Virpi Talvitie. Tammi 2001.
  • Viola ja Julius. Kuvittanut Virpi Talvitie. Tammi 2000.
 • Matilainen, Jussi: Cool vai ei. Myllylahti Oy 2004.
 • McKie, Anne: 100 iltasatua. Kuv. Ken McKie. (My greatest book of bedside stories) Suom. Helena Savolainen. Kirjalito 1997. Yksi lyhyt kaksosaiheinen tarina.
 • Montgomery, L. M.:
  • Anna ystävämme (Anna of Avonlea, 1908). Suom. Hilja Vesala. WSOY 1921.
  • Sateenkaarinotko (Rainbow Valley, 1919). Suom. Alli Wiherheimo, 1925.
 • Mowry, Jess: Megacool (Way past cool, 1992). Suom. .Juhani Lindholm. Otava 1993.
 • Mundy, Maggie: Vaiettu menneisyys (The Moonlight Mystery, 2001). Suom. Leni Grünbaum. Pollux-hevoskerho
 • Mäkinen, Jukka: Naurava sfinksi. WSOY 1993. Ristin Voitto-kirjat. (Vilkku: Varhaisnuorten kirjasarja)
 • Mörö, Mari: Tulimaan metro. WSOY 1995.
 • Nicholson, William:
  • Tuulen laulu (The Wind Singer, The Wind on Fire Trilogy, 2000) Suom. Helene Bützow. Otava 2002
  • Ylivaltiaan orjat (Slaves of the Mastery, The Wind on Fire Trilogy, 2001). Suom. Helene Bützow. Tammi 2003.
  • Tulilaulu (Firesong, The Wind on Fire Trilogy). Suom. Helen Bützow. Tammi 2004.
 • Palonen, Seppo: Laakson lapset. Karisto 1998
 • Parkkinen Jukka: Jäljet vedessä. WSOY 1991.
 • Parkkinen, Jukka: Onnenpoika ja pelienkeli. WSOY 2000.
 • Parvela, Timo, kuv. Taru Castrèn:
  • Annan ja Antin aamutouhut. WSOY 1999.
  • Anna ja Antti. Rapinaa yössä. WSOY 2001.
  • Anna ja Antti. Ei saa. WSOY 2002.
 • Paterson, Katherine: Miksi aina Caroline? (Jacob have I loved, 1980). Suom. Irmeli Järnefelt. WSOY 1982.
 • Pekkola, Helmi: Hauska kesä. Gummerus 1929.
 • Perkins, Lucy Fitch:
  • Hollantilaiset kaksoset (The Dutch Twins, 1911), Suom. Elina Haavio-Mannila. WSOY 1956.
  • Skotlantilaiset kaksoset (The Scotch Twins). Suom. Elina Haavio-Mannila. WSOY 1957.
  • Hollantilaisten kaksosten onkimatkasta myös kirjassa Aarteiden kirja IV. Maailma on avara. WSOY 1974.
 • Pohl, Peter & Kinna Gieth: Sinä ja minä ikuisesti (Jag saknar dig, jag saknar dig, 1992). Suom. Katriina Kauppila. Otava 1997.
 • Raustela, Lasse:
  • Tupla-Kervinen ja punapää. Tammi 1992.
  • Tupla-Kervinen ja kummitus. Tammi 1994.
  • Tupla-Kervinen ja hyökkäysvaunu. Tammi 1996.
 • Rauta, Hanna: Marja ja Mirja: kertomus lapsille. (Orpokoti Siunauksela) 1915.
 • Regan, Dian Curtis:
  • Tervetuloa kummitustaloon (Ghost Twins # 1: The Mystery at Kickingbird Lake, 1994). Suom. Kristiina Drews. Otava 1996.
  • Aavelinnan arvoitus (Ghost Twins # 8: The Mystery of Haunted Castle, 1995). Suom.Kaijamari Sivil. Otava 1997. Muita sarjassa ilmestyneitä: Salainen toivomuslähde, Mursuvuoren arvoitus, Kadonneen patsaan tapaus, Kadonneiden koirien arvoitus, Vaarallinen telttaretki, Koulussa kummittelee.
 • Reuter, Ernst Odert (suom): Kaksoset: kuvaus (Tvillingsbarnen: skildring, 1848).
 • Rissanen, Pirjo: Tommo ja Karvisen kaksoset. Tammi 1990 (Vihreä Varis)
 • Räsänen, Rebekka:
  • Anneli Juoniemen kartanossa. Gummerus 1952.
  • Jälleen Juoniemessä. Gummerus 1955
  • Juoniemeä ei voi unohtaa. Gummerus 1953.
 • Saana, Pirjo: Mummi on poissa. Lasten keskus 1976.
 • Sandström, Tuula:
  • Weeti yökoulussa. Kuv. Jukka Lemmetty. WSOY 2003.
  • Weetin luokka lentää. Kuv. Jukka Lemmetty.WSOY 2004
 • Silander, Liisa: Tornitalon perhe. WSOY 1977
 • Star Wars –kirjat mm. Anderson, Kevin J.: Voiman valtiaat (Champions of the Force, 1996). Suom. Ilkka Äärelä. WSOY 2000.
 • McIntyre, Vonda M.: Kristallitähti (The Crystal Star, 2003). Suom. Ilkka Äärelä. WSOY 2003.
 • Toivonen, Jussi-Pekka:
  • Kuolleet kalat kostavat. Karisto, 1992.
  • Komissarjus ja taulukopla. Karisto, 1993.
 • Veikeät kaksoset. Englannista suomentanut Volmari Raitio. WSOY 1917.
 • Weis, Margaret & Hickman, Tracy: Dragonlance-kronikat 1-3 (Dragonlance Chronicles 1-3, 1984-1985). Suom. Mika Renvall. Jalava 1990-1992.
  • Dragonlance-legendat 1-3 (Dragonlance Legenda 1-3, 1986). Suom. Mika Renvall. Jalava 1993-1994. Dragonlance-saaga 1-2 (Dragonlance Saga 1-4, 1994-1995).Suom. Mika Renvall. Jalava 1996.
  • Weis, Margaret & Don Perrin: Dragonlance-saaga 3-4 (Dragonlance Saga 3-4, 1997-1999).Suom. Mika Renvall. Jalava 1999-2000. Kirjasarjojen ilmestyminen jatkuu, mm. Raistlinin kronikat.
 • William, Kate: Sweet Valley High – sarja, jossa ilmestynyt yli 50. Mm. Rakas sisko (Dear Sister, 1984. Otava, 1998. Suom. Sari Karhulahti.) Otava.
 • Wilson, Jacqueline:Kuin kaksi marjaa (Double Act, 1995) Suom. Terhi Leskinen, Otava 2002.
 • Kahden kodin välillä (The Suitcase Kid, 1992). Otava 2002.

KAKSOSET KUVAKIRJOISSA

 • Kuka häärää keittiössä, Kirjavat kädet, Tuplatohinat-sarja, Brown, Janet Allison.
 • Salainen maja, Kasva pikku siemen. Kuv. Frank Endersby. Kustannus-Mäkelä 2002.
 • Myyräsen perhe (Familien Maulwurf). Lasten Keskus 1994-2001. Burny Bos (kert.), Beer, Hans de (kuv.), : Sarjassa mm.: Voi hyvä tavaton!  Verflixt und zugenagelt!); Homma hanskassa (Alles im Griff!); …ilmapiiri tihenee. ( Dicke Luft!); Paljon onnea vaan! (Herzlichen Glückwunsch!). Cavonius, Margit : Tvillingarnas födelsedag. Kuv. Gun Lanciai. Söderström 1953.
 • Eväskorikirja. Tammi 1968. Dugan, William
 • Hamaniisu ja Hanttapuli. Kuv. Markus Majaluoma. Tammi 1991. Eskola, Eija-Inkeri
 • Ihmeauto Chitty Chitty Bang Bang. (The Adventure of Chitty Chitty Bang Fleming, Ian Bang, 1968). Elokuvasovituksen pohjalta kirj. Albert G. Miller. Gummerus 1969.
 • Chitty Chitty Bang Bang (Chitty Chitty Bang Bang. 1965). Art House 2003. Fleming, Ian’
 • Green, Krister: Tontun ihmeellinen lahja (Tomtens underbara gåva, 1991). Kuv. Lars Carlson. Lasten Parhaat Kirjat 1997. Groupe, JAY (kuv.): Nikki ja Niitta. Suomeksi kertonut Mirja Rutanen. Kirja-Lito
 • Koru-sarja. Niemi, Teija: Pulu Arnold. Weilin + Göös, 1987. Kuv. Jukka Lemmetty.
 • Haakana, Anna-Liisa: Huityttö ja Pampoika. Kuv. Pirkko-Liisa Surojegin. WSOY 1999.
 • Hansen, Ib: Kaksoset maalla. (Tvillingerne på bondegården, 1969); Kaksoset sirkuksessa  (Tvillingerne i cirkus, 1971); Kaksoset satamassa (Tvillingerne på havnen, 1971). Weilin+Göös 1971.

Lisää sivustolla: http://suomenmonikkoperheet.fi/monikko2008/tietoa_kirjallisuus_paa.php

KIRJOJA UUSPERHEISTÄ

 • Niilon uusi perhe, Endres, B & Paule, I. (2007)Kustannus-Mäkelä Oy
 • Ihanuusperhe, Jyllikoski,E. (2008) Lastenkirja. SUPLI
 • Herra Mäyränen ja rouva Repolainen, Luciani, B. & Tharlet, E. (2006) Otavan kirjapaino.
 • Miisan uusi perhe, Mäkelä, H. (2005) lasten kirja Tammi
 • Tuleeko meistä perhe? Salmi, A. (2012) Väestöliitto
 • Siili ja taikakorut, Piepponen T. & Grahn A (Myös ruotsinkielisenä)

KIRJOJA SATEENKAARIPERHEISTÄ

 • Ikioma perheeni, Marttinen, Tittamari & Salminen, Aiju, 2014, Pieni Karhu. Kuulla on kaksi äitiä ja hänen parhaalla ystävällään neliapilaperhe. Kuun kummi on synnytyssairaalassa arvioitu tytöksi, mutta onkin oikeasti jotakin muuta.Yhdessä vietetään Kuun synttäreitä. Mo nipuolinen ja iloinen kertomus sateenkaariperheistä.
 • Meidän pihan perhesoppa, Riina Katajavuori, Riikka Toivanen, Maiju Tokola 2015. Kirjassa esitellään erilaisia perheitä ja kerrotaan erilaisia tapoja tehdä lapsia.
 • Sanni & Joonas Hugo-serkku, Hakkola, Kalle & Ahokoivu, Mari 2016: Kumiorava
  Sanni ja Joonas seikkailevat Barcelonassa äidin ja Susannan kanssa. Susannan vatsassa kasvaa perheen uusi vauva.
 • Villiina ja isosiskopakkaus, Rosavaara, Katriina 2017: WSOY
  Villiina ja hänen kaksi äitiään odottelevat perheeseen vauvaa.
 • Tatun ja Patun Ihmeellinen Joulu, Havukainen, Aino & Toivonen, Sami 2016: Otava. Tässä kirjassa paljastuu ohimennen ilman ihmeempää numerontekoa, että Veerallahan on kaksi äitiä.
 • Pikku-Litti ja lempparieno, Lindenbaum, Pija 2008: WSOY. Litin lempparienolla on poikaystävä.

KIRJOJA, JOISSA ÄITINSÄ KANSSA ELÄVÄ LAPSI/LAPSIA

 • Pupuseni, nuppuseni, Jeram, Anita 1999: Wsoy – Pupuäiti ja lapsia
 • Pikku kanin ensimmäinen talvi, Simmons, Jane 2000: Kustannus: Mäkelä – Kaniäiti ja lapsia
 • Kirpputorikoira Napo Savolainen, Salla 2000: Tyttö, äiti ja kirpputorielämää.
 • Jamelan leninki
  Jamelan ystävä, Daly, Niki: 2001 Kustannus oy Pieni karhu, Vauhdikkaita tarinoita afrikkalaisesta Jamela-tytöstä
 • Rakastan koko sydämestäni, Baronian, Jean-Baptiste & Kern, Noris 1998:. Kustannus Mäkelä
 • Arvaa kuinka paljon sinua rakastan, Mc Bratney, Sam 1999:. Wsoy
 • Pallero, Porter, Sue 1999: Weilin+Göös, Kurkistuskirja
 • Oletko sinä kevät, Pitcher, Caroline 2000: Kirjalito.
 • Mikä on tuhmaa? Oram, Hiawyn & Reynolds, Adrian 2000: Kustannus Mäkelä
  Kaksi kaverusta, jotka elelevät äitiensä kanssa viettävät riehakkaan päivän ja pohtivat mitä kaikkea sitä saakaan oikein tehdä.
 • Perttu ja Mummi, Stenberg, Birgitta & Lepp, Mati 2000: Kustannus Mäkelä. Perttu elelee äidin (jolla punk-tukka) kanssa, kun Mummi ja mummin rotta tulevat kyläilemään
  Pertun elämästä kertovat myös kirjat: Pertun vihellyspilli, Perttu lähtee maalle ja Pertun syntymäpäivä.
 • Pikkunallen isoisä, Gray, Nigel & Cabban, Vanessa 2000: Kustannus Mäkelä. Tarina pikkunallen rakkaasta isoisästä ja tämän kuolemasta
 • Tuiki joulupuu, Hansem, Gaby & Leeson, Christine 2000: Tarina hiiriäidin pesueesta, eläinten joulupuusta ja yhteistyöstä.

KIRJOJA, JOISSA MUU KUIN HETEROYDINPERHE

 • Miljan kesä, Lumme, Leena & Niemelä, Riitta 2002: Otava. Tarina Miljan kesästä ukin kanssa.
 • Juholla on kaksi kotia, Tarpila, Johanna (toim) 1996: Puhutaan avioreosta lapsen kanssa. Juhon isä ja äiti eroavat.
 • Kanimummon vierailu, Smith, Barry 2000: Weilin+Göös, Mummo matkustaa prätkällä. Erilaisia ääniä taaperoikäisille
 • Avioerotus, Cole, Babette 1998:. Kustannus Mäkelä. Erilainen tarina vanhempien erosta.
 • Oppivainen pikku pentu, Anholt, Catherine & Laurence 1999: Kustannus Mäkelä
  -leijonanpentu ja ainoana aikuisena urosleijona
 • Mikko Mallikas-sarja, Bergström: Tarinoita pojasta ja yksinhuoltajaisästä.
 • Iso Koira ja Pikkukoira, Eastman, P.D., miespari
 • Aurora sarja, Simmons, Jane: esim. Aurora ja Muna. Auroran elämään kuuluu äiti+täti.
 • Viiru -kirjasarja, Nordqvist, Sven: Tammi. Kertomuksia kissan ja miehen muodostamasta perheestä
 • Isokämmen ja pikku Onni, Savisaari, Aira & Parikka, Salli 1997: Kirjapaja oy. Taloa asustaa kaksi isäntää; iso karhu ja pieni koira.
 • Nähdään taas isä! Weninger, Brigitte & Marks, Alan 1995: Lasten Keskus, Tarina siitä kun vanhemmat (isä ja äiti) ovat eronneet.
 • Emma ja erilainen perhe, Harainen Pirkko: Kuvakirja jossa esitellään erilaisia perheitä.
 • Perhekirja, Parr, T. 2006: Pieni Karhu. Suvaitsevaisuuteen kannustava lastenkirjailija Todd Parr on tehnyt riemukkaan ja värikylläisen perhekirjan. Kirjassa kerrotaan erilaisista perheistä ja perheiden elintavoista.
 • Pikku-Litti ja lempparieno, Lindenbaum, Pija:. Kuvakirja, jossa enolla poikaystävä.
 • Omenmean vallanhaltija,  Enoranta, Siiri: Fantasiakirja, jossa päähenkilöllä kaksi isää.

KIRJOJA VAILLA SELVÄÄ PERHETEEMAA

 • Äiti ja elämän salaisuudet, Cole, Babette 2003: Kustannus Mäkelä. Kinkkisiä kysymyksiä äidille; esim. ”miksi jotkut naiset rakastuvat toisiin naisiin?”
 • Hälytys, hälytys hiirten palokunta, Nilsson, Ulf & Eriksson, Eva 1996: Tammi, Herttainen tarina palokunnasta, jonka rohkein palomies on tyttö.
 • Tuija ja Pikku Muija, Hellberg, Hans Eric & Rudebjer, Lars 1990: Tytön ja vanhemman naisen ystävyydestä.
 • Dunbar, Joyce & Gliori, Debi 1998: Kerro jotain mukavaa
  Kerro millaista on olla iso. Kustannus Mäkelä
  -tarina sisarusten välisestä ystävyydessä, positiivisessa hengessä
 • Nemo – erilainen ”kakkakirja” potta-asioista kiinnostuneelle, Holzwarth, Werner & Erlbruch, Wolf 2000: Pikkumyyrä, joka tahtoi tietää kuka kehtasi kakkia kikkaran suoraan hänen päähänsä.
 • Rakastunut Sammakko
  Sammakko ja muukalainen
  Sammakkoa pelottaa
  Sammakko on sankari
  Sammakko ja linnunlaulu
  Sammakko on sammakko
  Sammakko ja avara maailma, 
  Velthuijs, Max 1990-2003: Kustannus Mäkelä, Satuja sammakosta ja sen eläinystävistä tärkeiden teemojen keskellä. Kirjassa Rakastunut Sammakko Sammakko rakastuu ankkaan, vaikka se possun mielestä on epäsopivaa…
 • Lähtölaskenta uneen, Haines, Mike & Melling, David 2000: Kustannus Mäkelä, Kurkistuskirja eläinlasten iltapuuhista.
 • Maisa-kirjat, Cousins, Lucy, Tarinoita tyttöhiirestä ja hänen ystävistään. Paljon kirjoja eri ikäisille.
 • Veera Lääkärissä 1999 Otava
  Veera ja maatalon eläimet 2000
  Veera ja menopelit 2000
  Veeran keittiöpuuhat 2002

  Havukainen, Aino & Toivonen, Sami: Veera seikkailee ystäviensä Tatun ja Patun kanssa hauskoissa ja pikkutarkasti piirretyissä kirjoissa ilman vanhempia.
 • Tatu ja Patu Helsingissä, Havukainen, Aino & Toivonen, Sami: 2003 Otava
  Tatu ja Patu päiväkodissa, 2004, Veera-kirjoista tutut veljekset Tatu ja Patu, jotka ovat vieraalta planeetalta (vai oliko se vieraasta maasta) hämmästelevät elämää pääkaupungissamme sekä lastentarhassa. Kaikki on heille uutta ja outoa.
 • Tatu ja Patu ja meidän vauva – vauvakirja, Tatun ja Patun täytettävässä vauvakirjassa on mukana kaikki tarpeellinen ja muistamisen arvoinen – ja vähän enemmänkin – lapsen tapahtumarikkaasta elämästä matkalla vauvasta eskarilaiseksi.
 • Mainio herra Iloinen, Malin Kivelä (orig. Den förtäffige herr Glad, 2004), Kuvitus: Linda Bondestam, Suomennos: Henriikka Tavi, Kustantaja: Teos & Söderströms 2010, 2. painos. Mainio herra Iloinen on kirja, joka saa väkisinkin hyvälle tuulelle. Herra Iloisen arki Kurtin kahvilassa ja nojatuolissa ja mielenkiintoinen, hapan naapuri on loistava vastaveto kevätväsymykseen tai pimeydestä johtuvaan alakuloon. Tästä kirjasta pimeys on nimittäin niin kaukana kuin se vain voi olla. Kirja vääntää rautalangasta, miten elämästä pitää nauttia!
 • Missä, tässä, jossakin… Suvi-Tuuli Junttila: Kustantaja: WSOY 2011, 56 s. Ensimmäinen kuva on avaruudesta, jossa maapallo näkyy utuisena ja kaukaisena. Sitten erottuu kerrostaloja, ja ikkunasta sujahdetaan sisään. Seinillä on kauniit tapetit, ja lattialla jotain … mutteri. Ja koukku. Pullonkorkki! Ne lähtevät liikkeelle, ohittavat hanan, keittiötavaroita, kunnes ne hypppäääävät… kolmikko seilaa vedessä, nyt ne joutuvat selvästi vaikeuksiin, kieppuvat ja – hups, tömpsähtävät asfaltille. Suvi-Tuuli Junttila on luonut kirjan, joka pysäyttää visuaalisella upeudellaan. Valokuvat, jotka on otettu Junttilan rakentamista pienoismaailmoista, ovat kuin taideteoksia
 • Molli, Katri Kirkkopelto: Kustannus: Lasten Keskus 2013. Suloinen ja upeasti kuvitettu tarina Mollista, joka kärttyisänä ja epäluuloisena elelee talossaan. Kunnes tulee Sisu, ja Molli herää tuumaamaan, voisiko elämässä olla sittenkin jotain muutakin…? Vuoden parhaita kuvakirjoja!
 • Ötökkäriimejä, Eppu Nuotio: Papupiilokas.. Kuvitus: Linda Bondesta, Kustannus: Otava 2012
 • Sängynaluskansa, Ella Brigatti, “Jokaisen sängyn alla asustaa pikkuriikkinen sängynaluskansa. Kansa on yhtä vanhaa kuin vanhin sänky, siis ainakin satatuhatta vuotta.” Tulossa syyskuussa 2014, ennakkotilattavissa jo nyt.

KIRJOJA, JOISSA ESITELLÄÄN PERHEIDEN MONINAISUUTTA

 • Meidän ja muiden perheet, Mary Hoffman, Lasten Keskus 2010. Kirjan perhemalleissa vilahtavat suuret ja pienet perheet, adoptioperheet, yhden vanhemman perheet, isovanhempien luona asuvat lapset, kahden äidin tai isän perheet, suuret suvut ja pienenpienet suvut.
 • Suuri Perhekirja, Ledu, Stephanie & Frattini, Stephane, Oppi ja ilo 2009, wsoy., Perheet rakastavat, riitelevät, ikävöivät, kasvavat ja joskus hajoavatkin. Suuri perhekirja esittelee perheitä meiltä ja muualta, nyky- ja entisajoilta. Perheitä on monenmoisia – pieniä, suuria, uusia ja kirjavia. Omat juuret ja niiden ymmärtäminen on perusta koko elämälle. Kirjassa on mukana itse täydennettävä sukujuliste. Matka perheiden ytimeen on hauska ja jännittävä!
 • Perhekirja, Parr, Todd, 2006, Pieni Karhu
 • Ei haittaa, jos on erilainen, Parr, Todd, 2005, Pieni Karhu.

KIRJOJA YSTÄVYYDESTÄ, ERILAISUUDESTA YM.

 • Tyylikäs jättiläinen, Donaldson, Julia & Scheffler, Axel 2003, kustannus Mäkelä.
  Kirja erilaisuudesta ystävyydestä, ei heteroydinperhemallia
 • Sateenkaarikala, Pfister, Marcus 1992, Lasten keskus.
  Tarina erilaisesta kalasta (myös jatko-osia löytyy).
 • Elmeri ja luminen kylmyys
  Elmerin säät
  Elmeri ja perhonen, 
  McKee, David:  Kustannus Mäkelä
  Useita muita Elmerikirjoja; paperisivuisia sekä pahvikirjoja pienemmille.
  Kirjat kertovat sateenkaarenkirjavan Elmerinorsun elämästä. Suurin osa norsuista on harmaita, mutta Elmeri ja muutama muukin aivan erivärisiä. Erilaisuudesta voi olla iloa ja hyötyäkin.
 • Kaunis pikkuveli, Gillian Shields, Paula Metcalf: Kustannus Mäkelä
  Siiri saa pikkuveljen, Simon, joka onkin erilainen kuin kaikki muut.
 • Onni-poika saa uuden ystävän, Sanna Pelliccioni: Minerva 2012, kirja kertoo kulttuurienvälisestä ystävyydestä sekä pienistä eroista, mutta vielä suuremmasta samankaltaisuudesta kahden eri maasta tulevan pienen pojan välillä.
 • Tinka ja Taika, Sanna Isto: kuvitus: Julia Vuori, kustantaja: Wsoy 2011, kirja kertoo kahdesta siskoksesta, Tinkasta ja Taikasta, jotka viettävät kesälomaa ja odottavat kylään salaperäistä mummoa, jonka ovat tavanneet viimeksi vauvaiässä. Äiti on omituisen hermostunut ja isä kertoo jatkuvasti, miten viimeksi mummon kyläillessä sattui outo tuulenpuuska, joka pelasti Tinkan tipahtamasta ullakon ikkunasta. Tytöt alkavat epäillä – mitä salaisuuksia mummoon oikein liittyy?
 • Tinka ja Taika, noidanruohon salaisuus, Sanna Isto: kuvitus: Julia Vuori, kustannus: WSOY 2013, Tässä tarinassa Tinka ja Taika jatkavat edellisessä kirjassa hoksaamiensa taikavoimien harjoittelua yhdessä mummonsa kanssa.
 • Lentävät syntymäpäivät minareettimaassa, Sari Airola: kustantaja: WSOY 2012, Kirja on aistimuksellinen matka värikkääseen Turkkiin, jossa tuntemattomat sanat leijuvat ilmassa, uudet tuoksut kutkuttavat nenää eikä missään näy ensi näkemältä mitään tuttua! Pampula-pupu on joutunut matkalle melkein vahingossa, Aslan-kissan tempaamana taikamatolla lentäen. Aslanin siskolla on Turkissa syntymäpäivät, ja sinne kaverusten matka vie.
 • Onni Afrikassa, Teija Niemi: kuvitus: Timo Kästämä, kustantaja: Pieni Karhu 2006, seikkailutarina kymmenvuotiaasta Onnista, joka lomamatkalla isänsä ja äitinsä kanssa eksyykin slummikierroksella vanhingossa omille teilleen. Onni säntäilee päivän rahattomana slummin kujilla, mutta onneksi häntä tulee auttamaan samanikäinen Efraim-poika. Miten Onnin käy, löytääkö isä hänet vielä ennen lentokoneen lähtöä illalla?
 • Bibi muuttaa Suomeen, Maggie Lindhom ja Katja Kallio:  kuvitus: Marie El-Ahmar, Otava, 2005, Bibi on viisivuotias afrikkalaistyttö, pää täynnä kujeita ja alla nopeat kintut, joilla ehtii järjestää kepposia kylän tädeille sellaisella tahdilla etteivät isä ja äiti tahdo perässä pysyä. Isä haluaa opettaa tyttärelleen, ettei tämän tarvitse olla kiltti vaan reipas, ja että unelmat ovat tärkeitä. Isälläkin on unelma, joka toteutuu: koko perhe muuttaa Suomeen isän eläinlääkärityön perässä. Bibin täytyy jättää rakas ystävä kotikylään, mutta onneksi isi tietää, että Suomessakin saa hyviä ystäviä, vain erinäköisiä kuin kotona.
 • Elina vieraalla maalla, Jukka Laajarinne: Kuvitus: Pekka Rahkonen, Wsoy 2008, Elina muuttaa vanhempiensa kanssa kauas pois ulkomaille, ja kaukana uusi paikka todellakin on. Niin henkisesti kuin fyysisestikin. Koti-ikävä on kova, ja lukija aistii kouriintuntuvasti Elinan epätoivon ja yksinäisyyden. Onneksi kaikkeen tottuu, ja ennen kuin vuosi on kulunut, Elina on oppinut uuden kielen, saanut ystäviä eikä enää pelkää.
 • Pikku Nunuun löytöretki, Petra Heikkilä: kustannus: Lasten Keskus 2010,
 • Emilian päiväkirja – Supermarsu lentää Intiaan, Paula Noronen: 2007 (Finlandia Junior –ehdokas), löytyy myös äänikirjana.
 • Emilian päiväkirja – Supermarsu ja lööppilehmän tapaus, Paula Noronen: 2008, löytyy myös äänikirjana. Kun Emilian äiti lähtee opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, Emilia muuttaa Marsu-Halosen kanssa isänsä luo asumaan. Isän luona on kaikki vinksallaan: matto vinossa, verhot ryppyiset ja leivänpaahtimessa vanha leipä.
 • Emilian päiväkirja – Supermarsu pelastaa silakat, Paula Noronen: 2009 (Finlandia Junior –ehdokas), löytyy myös äänikirjana. Kun 11-vuotias Emilia palaa kouluun kesäloman jälkeen, rehtori ilmoittaa koulurakennuksessa olevan hometta ja koulun siirtyvän tilapäisesti kelluvaan rakennukseen Vuosaaren edustalle. Mutta tämä on vasta alkusoitto muutosten syksylle. 

Äiti on päättänyt löytää itselleen poikaystävän ja Emilian harmiksi heidän kodissaan alkaa viihtyä liiankin usein ruokaa ärsyttävästi mässyttävä Pertti. Lisäksi Emilian paras kaveri Simo värvätään konsulttiyritykseen töihin ja hän muuttuu aivan kummalliseksi: puhuu outoja, pukeutuu miesten pukuun ja hänelle kasvavat isot hauikset. Kaiken kukkuraksi Emilia saa kaikkien aikojen supermarsutehtävän: hänen pitäisi pelastaa Itämeri! Onko tämä tehtävä jopa Supermarsulle liian hankala?
 • Emilian päiväkirja. Supermarsu ja outo toveri, Paula Noronen:  kuvitus: Pauliina Mäkelä, kustannus: Gummerus 2010, Lukuvuoden alkaessa 11-vuotiaan Emilian koulun rehtorilla on uutinen kerrottavanaan: koulu on EU:n virallinen kansainvälisyyskoulu, ja niinpä Emilian luokalle tulee uusi maahanmuuttajatyttö Sveti. Tyttöjen ystävystyminen ei kuitenkaan käynnisty parhaalla mahdollisella tavalla… Jättiläismarsulla puolestaan on juhlavuoden kunniaksi Supermarsulle aivan erityinen tehtävä, josta tämä ei selviä yksin. Tarvitaan luotettava apuri. Mutta kuka se voisi olla?
 • Emilian päiväkirja. Supermarsu ja kutistuva koulu, Paula Noronen: kustannus: Gummerus 2013. Itä-Helsingin alakoulu on saanut uuden mahtavan rehtorin. Syyslukukauden ensimmäisenä päivänä rehtori Kalle von Pörrenberg tekee juhlasaliin vaahtokarkkisateen, ja kohta koko luokka huoltajineen pääsee retkelle Kuuhun! Musiikkiluokkaa tai musiikinopettaja Leena Lahnaakaan ei enää tarvita, kun rehtori yhdistää kaikki soittimet yhdeksi itsestään soivaksi mahtisoittimeksi. Niinpä Supermarsu-Emilia Laitinen-Nieminen on ihmeissään, kun vanha ja viisas Jättiläismarsu väittää, että koulua uhkaa kaikkien aikojen vaara.
 • Emilian päiväkirja. Supermarsu tekee maalin, Paula Noronen: kustannus: Gummerus 2013. Emilia kuulee maailman kamalimman uutisen: Simo vaihtaa superlahjakkaiden kouluun ja muuttaa pois. 
Seuraava kauhu-uutinen: Rasviksen isä, margariinitehtailija, aikoo rakentaa fudispuiston tilalle urheiluareenan, jonne Emilian peliporukalla, ”rupujengillä”, ei ole mitään asiaa. Lopulta kaupunginjohtaja päättää ratkaista puiston kohtalon jalkapallo-ottelulla: Rasviksen isän sponsoroima ykkösjoukkue vastaan ruput.
 • Seikkailulle! Rachel Elliot : Aurinko Kustannus 2012. Kuvitus : Valeria Docampo. Seikkailuun tarvita kuin lapsi, pari lelua kaveriksi ja paljon mielikuvitusta. Niillä pääsee jo pitkälle, esimerkiksi lumihuippuisille vuorille, seilaamaan merirosvolaivalla tai tutkimusmatkalle viidakkoon. Mielikuvituksessa voi tapahtua mitä tahansa! Tarina sinällään on hyvin yksinkertainen: lapsi siirtyy leluineen seikkailusta toiseen, kunnes on ilta ja kaikki nukahtavat. Kirja on suorastaan mieikuvitusleikkien ylistys! Seikkaileva lapsi on tyttö, mutta kirja sopii aivan ehdottomasti sekä tytöille että pojille.
 • Minä olen perhonen, Tuula Korolainen: kuvitus : Taru Castrén. Tammi, 2010, Nuutin päiväkotiryhmässä harjoitellaan kevätjuhlanäytelmää. Nuutti saa päähänsä, että hän haluaa olla perhonen. Mutta perhosen asu on jo varattu. Kastematopuku ei kelpaa eikä ampiaispukukaan. Viisas ja herkkävaistoinen päiväkodintäti lopulta keksii, että ei taida olla kyse nimenomaan perhosasusta, vaan siitä, että Nuutti haluaisi päälleen jotain kaunista. Onneksi löytyy vielä yksi puku, joka sitten kelpaakin Nuutille.
 • Veikko ja Veikko, Anna Nuotio & Eppu Nuotio:, Kuvitus: Kristiina Louhi, Kustantaja: Otava 2012. 5 ja 78 ovat vain numeroita; ystävyys ylittää kaikki rajat! Anna ja Eppu Nuotion kirjoittama uunituore Veikko ja Veikko (Otava 2012) on harvinaisen lämmin kirja ystävyydestä, välittämisestä, toisen auttamisesta ja yhteiskunnasta, jossa naapurilta voi pyytää apua ja jossa toiseen luotetaan.
 • Mitä sait säkkiisi yökettu ja Minne matka yökettu, Helena Blomerus, Satu Blomerus, Helena Korpela, Irmeli Matilainen. Pieni Karhu. Lastenkirjoja romanikulttuurista. Ekaluokkalainen Mira ja eskarilainen pikkuveli Timi seikkailevat mielikuvitusystävä Yöketun kanssa.

KIRJOJA KAHDEN KULTTUURIN PERHEISTÄ

Suomeksi:

 • Julius on merenneito, Love, J. (2020) Kustantamo SS. Julius on pieni poika, joka rakastaa merenneitoja ja haluaa olla merenneito. Koskettavassa ja keskustelua herättäneessä kuvakirjassa rohkaistaan jokaista lasta olemaan oma itsensä, ja näytetään, kuinka tärkeää on tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.
 • Kaikki lasketaan, Roskifte, K. (2020) Kustantamo SS. Kaikki lasketaan on hauska ja filosofinen etsi ja löydä -kirja laskemisesta. Kirjassa kohdataan erilaisia ihmisiä erilaisina kokoonpanoina ja erilaisissa ympäristöissä, koulussa, kirjastossa, puistossa, kotona.
 • Onni-poika ja ystävät, Pelliccioni, S. (2019) Etana Editions Oy. Onni saa uuden ystävän -tarinassa naapuriin muuttaa iranilaispoika Aran, joka ei osaa suomea. Onni ja Olavi vievät uusille naapureille pullaa ja pian pojat huomaavat, että leikkiin ei tarvita välttämättä yhteistä kieltä.
 • Oiva-kirjat: Tapola, K. & Pertamo, K. Kustantamo SS. Oiva-kirjoissa seikkailee Oiva-poika arjen touhuissa ja puuhissa. Henkilöhahmojen ihonväriä ei alleviivata ja kirjat sopivat myös taaperoikäisille.
  • Oivan tie (2019)
  • Oivan Laiva (2018)
 • Salonki reilukutri, Davids, C-A. (2019) Marjukka Weide. Salonki Reilukutri on CA Davidsin ja Mary-An Hamptonin luoma riimillinen kirja hiussalongista, jonne kaikki lapset ovat tervetulleita.
 • Mennään jo naapuriin, Katajavuori, R. & Savolainen, S. (2017) Tammi. Kansainvälisyyskasvatusta kaikenikäisille. Kahdeksanvuotias helsinkiläistyttö Vellamo lähtee rimputtelemaan ovikelloja pitkin pääkaupunkiseutua ja tutustuu reissuillaan uusiin ystäviin. Tervetuloa monikulttuuriseen Suomeen!
 • Avain hukassa, Mander, S. (2017) S&S. Tässä riemukkaassa kuvakirjassa tutustutaan erään kerrostalon värikkääseen elämään. Jokaisella aukeamalla esitellään uusi koti ja sen moninaiset asukkaat.
 • Tuukka-Omar ja superkielitaito, Niina Hakalahti, kuvitus Jukka Lemmetty (Tammi 2016) Tuukka-Omar on 10-vuotias poika, jonka äiti on suomalainen ja isä syyrialainen. Tuukka-Omar -sarjan neljäs osa kertoo siitä, kun Amira-täti ja Naser-setä saapuvat vierailulle ja Tuukka-Omar pääsee isänkielen tulkiksi. Muita sarjan kirjoja ovat Tuukka-OmarYlämummoon, Tuukka-Omar ja Tuukka-Omar ja minilapset.
 • Moonan ja Soonan maanantai, Helena Oikarinen-Jabai, kuvitus Anu Merenlahti (Yhteiset Lapsemme ry 2007) Kirja kertoo suomalais-gambialaisten kaksostyttöjen päivästä. Kirjassa tytöt rakentavat ja muistelevat yhdessä kavereiden, opettajan, äidin ja muiden kirjan henkilöhahmojen kanssa erilaisten paikkojen ja ajallisten tapahtumien välimaastoon sijoittuvia kotejaan. Lapset pohtivat myös erilaisuuteen, ihonväriin ja afrikkalaistaustaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Kirja soveltuu päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille sekä heidän vanhemmilleen ja opettajilleen.
 • Meidän perhe, Katri Vuorinen, Tiina Eskola & Martti Lintunen (Pieni Karhu 2016) Kirjassa Anni lähtee etsimään mummin karannutta koiraa. Etsintäretkellä hän tutustuu monenlaisiin perheisiin, joista jokaisessa on jotain ainutlaatuista ja erityistä, mutta myös jotain tuttua ja tavallista. Mukana on myös suomalais-kreikkalainen kahden kulttuurin perhe.
 • Karoliina ja nokkela Neema, Kallioniemi, T. (2013) Otava. Luokalle tulee uusi oppilas, tansanialaissyntyinen Neema. Neema valloittaa kaikki: tytöt haluavat olla hänen parhaita kavereitaan ja pojat ihastuvat häneen. Neema puhaltaa luokkaan yhteishenkeä.
 • Riikinkukkotyttö, Friman, (2011) Pieni Karhu. Kirja kertoo 7-vuotiaan kenialaisen Tausin arjesta ja elämästä. Tarinaomainen tietokirja sisältää paljon kuvia ja lyhyitä tekstejä.
 • Supermarsu ja outo toveri, Noronen, P. & Mäkelä, P. (2010). Gummerus. 11-vuotiaan Emilian luokalle tulee uusi maahanmuuttajatyttö, kiinalais-venäläinen Sveti. Tyttöjen ystävystyminen ei kuitenkaan käynnisty parhaalla mahdollisella tavalla. Kirja kuuluu Emilian-päiväkirja-sarjaan.
 • Leevi ja Leonora, Levola, K. (2010) Tammi. 12-vuotias Leevi muuttaa maalta kaupunkiin ja ystävystyy Albaniasta tulleeseen Leonoraan. Kumpaakin ruvetaan kiusaamaan koulussa, mutta yhdessä he näyttävät kiusaajilleen, etteivät pelkää heitä.
 • Myrskyvaroitus, Karpio, M. (2008) Otava. 11-vuotiaan Emil pojan isä on kenialainen ja asuu Ruotsissa. Emil muuttaa Espoosta saaristoon ja uudessa ympäristössä koulukaverit hämmästelevät Emilin ihonväriä ja erilaisuutta.
 • Tsatsiki ja kaverit, Moni Nilsson (Tammi 2001) Tsatsikin tärkeitä ihmisiä ovat äiti, uusi Faija eli Moottoripyörä-Göran sekä Mustekalanpyytäjäfaija, joka tulee Ruotsiin vierailulle Kreikasta. Per Hammar on Tsatsikin paras kaveri, jonka kanssa hän perustaa bändin. Tsatsiki-sarjan muita osia ovat Tsatsiki ja mutsiTsatsiki ja tytöt ja  Tsatsiki ja Retzina
 • Simo ja Sonia eli kadonnut Kerala, Tiina Nopola & Sinikka Nopola (WSOY 2009)Kirja kertoo suomalaisesta Simosta, joka asuu isänsä kanssa Keravalla, ja intialaisesta tytöstä, joka asuu äitinsä kanssa Keralassa. Tytön isä ja pojan äiti rakastuvat, ja sitten pidetäänkin häät Intian Keralassa. Kadonnut Kerala on suositun kirjailijaparin satu lapsille ja aikuisille maailmojen eroista ja niiden yhdistämisestä, erillisyydestä ja ystävyydestä, joka ylittää mantereet ja kulttuurierot. Sarjassa on ilmestynyt myös Simo, Sonia ja ujo mummo.

Englanniksi:

 • Yasmin in charge, Faruqi, S. (2019) Picture Window Books. This easy-to-read chapter book is a collection of four stories about a Pakistani girl Yasmin and how she takes charge and creatively problem solves. Her adventures favourably exhibits Pakistani culture using Urdu vocabulary and traditional dishes throughout each chapter.
 • All are welcome, Penfold, A. (2018) Alfred A. Knopf Books for Young Readers. From the text that rhymes to the incredibly diverse characters shown, this multicultural book for kids is a winner. Both the story and the illustration show our similarities as well as differences in physical appearance, heritage, cultural traditions, and even food.
 • Thank you, Omu!, Mora, O. (2018) Little, Brown Young Readers. This is an enchanting and delightful narration about kindness, generosity, and gratitude. The author’s Nigerian roots are reflected in the evocative illustration and the wonderfully written story resembled folklore.
 • Drum dream girl, Engle, M. (2015) Houghton Mifflin Harcourt. Inspired by a true story, this wonderful book is set in Cuba about a little multi-racial girl’s adversity against societal norms and her determination to succeed in a patriarchal field. Such a wonderful book to empower young girls to keep on dreaming and attain the unattainable.
 • Emmanuel’s Dream: The true story of Emmanuel Ofosu Yeboah, Thompson, L, A. (2015) Schwartz & Wade. This inspiring multicultural kids book is a true story that not only features a Ghanaian character, but also one with a disability, who shows the world that anyone can do anything.
 • Round is a tortilla: A book of Shapes, Thong, R. (2015) Chronicle Books. An engaging book that teaches children shapes in forms of everyday items and includes the Latino culture. The illustrations are colourful, and the poetic verses integrates math as well as Spanish vocabulary.
 • Where’s Lenny? Wilson-Max, K. (2014) Frances Lincoln Children’s Books. In the cupboard? In the kitchen? Or under the stairs? Lenny plays hide-and-seek with his multiracial family (black dad and white mom).
 • You were the First, MacLachlan, P. (2013) Little, Brown Books for Young Readers. Touching tribute to first born babies. Featuring a biracial Asian/Caucasian family, the picture book depicts all those unforgettable moments, from first smiles to crawling, walking, and running.
 • Sammy Goes Flying, Elliott, O. & McIntyre, G. (2011) Tamarind Books. Sammy is too small to go to on a school trip to an aeroplane museum with his older siblings. To cheer him up, his parents and grandmother take him to a small fair instead where his dream of flying comes true. Set in London, and realistically depicts a biracial family’s loving interactions.
 • Marisol McDonald Doesn’t match/ Marisol McDonald no combina, Monica Brown, kuvitus Sara Palacios (Children’s Book Press 2011). Englanniksi ja espanjaksi kirjoitetussa kaksikielisessä kirjassa päähenkilönä on perulais-skotlantilais-amerikkalainen Marisol McDonald. Kirjasarjaan kuuluu myös toinen osa, Marisol McDonald and the Clash Bash/Marisol McDonald y la fiesta sin igual.
 •  Spork, Kyo Maclear, kuvitus Isabelle Arsenault (Kids Can Press 2010). Spork kertoo ruokailuvälineestä, jonka äiti on lusikka ja isä on haarukka, ja Spork on molempia. Kirja kertoo kuinka Spork löytää paikkansa keittiössä.
 • My Two Grannies, Floella Benjamin, kuvitus Margaret Chamberlain (Frances Lincoln Children’s Bks 2009). Alvinalla on kaksi isoäitiä: Vero-mummi Trinidadista ja Rose-mummi Englannista. Kirjassa isoäidit tulevat hoitamaan Alvinaa, mutta haluavatkin tehdä kaiken aivan eri tavalla. Kirjasarjaan kuuluu myös toinen osa, My Two Grandads.

KIRJOJA LAPSETTOMUUDESTA TAI HEDELMÖITYSHOIDOISTA

Suomenkielisiä lastenkirjoja hedelmöityshoitojen avulla syntyneille:

 • Pupujuttu ja muita vauvasatuja. Hovatta, Outi (1993).
  Meidän pihan perhesoppa: Riina Katajavuori, Maiju Tokola, Riikka Toivanen, Christel Rönns 2015. Miten juuri meistä tuli perhe? Elämän synty ja oma alkuperä kiinnostavat jokaista lasta. Tämän iloisen ja selkeän kirjan avulla on helppo ottaa puheeksi erilaisia tapoja muodostaa perhe. Hauskan tarinan myötä hedelmöitysasiat tulevat alleviivaamatta tutuiksi.