Lastenkirjoja

Kirjoja lapsille ja nuorille perheiden monimuotoisuudesta. Jos listasta puuttuu suosikkikirjasi, vinkkaa siitä meille lähettämällä sähköpostia toimisto@monimuotoisetperheet.fi.

ADOPTOIDUISTA LAPSISTA KERTOVIA KIRJOJA

 • Karoliina ja nokkela Neema, Tuula Kallioniemi:  kuvitus: Marika Maijala. 2013
  Tansanialaissyntyinen Neema valloittaa koko luokan. Jopa pojat tahtovat hänen kaverikseen. Välitunnilla musta ihoinen saparopää kikattaa Karoliinan paikalla Linin käsipuolessa, vaikka Lin oli ennen Karoliinen paras kaveri. Eikö kukaan enää pittaa Karoliinasta? Neeman pihalle pääsevät kuitenkin leikkimään kaikki, jopa pojat.
 • Stålmannen, Moses och jag, Dan och Lotta Höjer. 2011
  Dan och Lotta Höjers bok Stålmannen, Moses och jag är den självklara läsningen för alla adopterade barn i åldern 9–12 år som bär på funderingar och tankar kring sitt ursprung och sin situation. Alla adopterade har ungefär samma start i livet. Men det betyder inte att de tycker och tänker samma saker.
 • Xing ja sukulaiset, Leena Virtanen:, kuvitus: Salla Savolainen. 2010
 • Viivi tykkää koulusta, Maire Soiluva:  kuvitus: Jutta Varjus ja lapset. 2009
 • Kuun ja auringon lapset,  Katinka Tuisku. 2008
  Kuu ja Aurinko eivät enää mahdu samalle taivaalle vaan päätyvät myrskyiseen eroon. Kaksoset sinkoutuvat pois kehdostaan. Indigo putoaa äidin puolelle, ja Ambra isän puolelle. Vuosiin lapset eivät näe toisiaan, kunnes sattuma ja kaipaus johdattavat heidät taas yhteen. Tässä sadussa luonto ja äärettömyys ovat voimakkaasti läsnä. Satu kertoo erosta, kaipauksesta, luovuudesta ja eheytymisestä.
 • Luumunkukka ja Lohikäärme, Kaskinen, Anna-Maria. 2007 
  Luumunkukka ja Lohikäärme kertoo kahdesta ystävyksestä, jotka adoptoidaan Kiinasta. Tytöt ovat jakaneet saman pinnasängyn lastenkodissa, ja nyt ystävä seuraa onnellisen sattuman ansioista toisen suomalaisen perheen lapseksi. Kirjassa on myös runoja, jotka liittyvät adoptioon yleisesti.
 • Pikku Xing, Virtanen, Leena & Savolainen, Salla. 2004
  Tarina Kiinassa syntyneestä Xing-tytöstä, jonka muuttaa Suomeen ja saa uuden isän ja äidin
 • Sarika, tyttö Intiasta, Goyerud, Ingvor & Eriksson, Leif E. 2002
  Tarina tytöstä, joka on pienenä adoptoitu Suomeen. Päiväkodissa keskustellaan perheistä.
 • Leonardo lentäjän poika, Majaluoma, Markus. 2001
  Tarina edellä mainittujen haikaravanhempien ihmislapsen lentokoulusta.
 • Jamelan ystävä, Niki Daly. 2001
  Jamelan ystävä on itse asiassa kana, joka on vaarassa joutua joulupataan. Jamela karkaa kana kainalossaan ja aiheuttaa tietenkin kaaoksen. Mutta eihän kukaan nyt omia ystäviään syö. Näe myös Jamela ja ystävät koulun jouluevankeliumikuvaelmassa, missä Jamela esittää Mariaa. Tarina sijoittuu etelä-afrikkalaiseen pikkukaupunkiin.
 • Pikku Dino, Pfisten, Marcus. 1999
  Dinon muna eksyy väärään pesään, mutta saa sieltä perheen itselleen
 • Minun perheeni, Coran, Pierre & Sacre, Marie-Jose. 1998
  Tarina ulkomailta adoptoidun tytön uudesta suvusta ja odotuksesta
 • Haikaroiden vauva, Majaluoma, Markus. 1994
  Mieshaikaran työ on toimittaa ihmisille vauvoja. Eräänä päivänä toimitus tuleekin hänelle ja hänen vaimolleen. Haikarat saavat oman ihmispojan.
 • Pupujuttu ja muita vauvasatuja, Hovatta, Outi. 1993
  Kertomuksia (5 kpl) vaihtoehtoisista lapsensaantimahdollisuuksista sekä yksi tarina perinteisimmällä tavalla syntyvästä lapsesta. Eläinpareja, jotka käyttävät erilaisia ”hedelmöityshoitoja” saadakseen jälkeläisen.
 • Mervi pieni ottolapsi, Schwartz, helene & Wikland, Ilon. 1992
  Tarina ottolapsesta
 • Me olemme Bu-ran ja Seo-ran Koreasta, Schultz Monica & Göran. 1990
  Kahden korealaisen tytön tarina lastenkotilapsista adoptiolapsiksi Ruotsiin
 • Rasmus ja kulkuri, Lindgren, Astrid. 1956
  Rasmus on pieni 9-vuotias poika. Hänellä ei ole vanhempia ja hän asuu lastenkodissa. Hän haluaisi saada kodin, mutta kukaan ei halua suoratukkaista poikaa. Rasmus karkaa ja lähtee kulkurin matkaan. Kulkuri on palaamassa kotiinsa ja Rasmus saa tietää saavansa vanhemmat, mutta haluaakin jäädä mieluummin kulkurin seuraan, josta vaimoineen tuleekin sitten Rasmukselle vanhemmat.

KUOLEMAA JA SURUA KÄSITTELEVIÄ LASTENKIRJOJA:

 • Isot tunteet tulevat ja menevät, 2020
  Isot tunteet tulevat ja menevät on käännös kanadalaisesta lastenkirjasta Big Feelings Come and Go. Kirja on suunniteltu auttamaan perheitä, joiden lapsilla on tunteiden säätelyn vaikeutta ja jotka kärsivät posttraumaattisesta stressireaktiosta. Kirjaa voidaan hyödyntää myös kliinisessä työssä osana traumatisoituneiden lasten hoitotyötä tai esimerkiksi lastensuojelussa.
  Kirja löytyy myös sähköisenä versiona.
 • Silkkiapinan nauru, Sandelin, Annika ja Bondestam, Linda. 2019
  Sademetsässä, jossa puut ovat niin korkeita, että hipovat tähtiä, elivät kerran tapiiri ja silkkiapina. He ovat parhaita ystäviä, jotka leikkivät ja keppostelevat päivät läpeensä. Mutta eräänä päivänä silkkiapina sairastuu ja kuolee. Miten joku, joka on aina ollut olemassa voi yhtäkkiä olla poissa? Tapiirin maailman menee pirstaleiksi. Laiskiainen, tukaani ja silmälasikarhu tekevät parhaansa lohduttaakseen tapiiria. Kun ystävät jakavat muistojaan ja pohtivat missä silkkiapina on nyt, tapiiri huomaa vähitellen suremisen olevan helpompaa yhdessä kuin ypöyksin. Kirja kertoo kiertelemättä suuresta surusta, joka seuraa läheisen menetystä.
 • Surupilven salaisuus, Leppänen, Anne. 2019
  Surupilven salaisuus kertoo yhden perheen surutarinan pienen lapsen näkökulmasta. Lapsen sisko on tehnyt itsemurhan, ja tunteet ovat erityisen musertavia. Keskustelu ja tunteiden näyttäminen ottavat lapsen mukaan perheen yhteiseen suruun ja tuovat hänelle turvaa. Teos sopii aikuisen ja lapsen yhdessä luettavaksi. Se on tarkoitettu tueksi perheille ja työvälineeksi erilaisille lasten kanssa toimiville tahoille, kuten päiväkodeille, kerhoille ja kouluille. Lämpimästi kerrottu tarina ja herkkä kuvitus jättävät lapsen mielikuvitukselle tilaa. Mukana on myös ohjeita, jotka auttavat käsittelemään itsemurhaa lapsen kanssa.
 • Surunsyömä, Lähde, Petja. 2018
  10-vuotiaan Pentin äiti on kuollut ja isä sairastunut surunsyömään, tautiin, joka voi johtaa zombiksi muuttumiseen. Ja kaikki tietävät mikä zombi on: elävä kuollut. Kaiken kukkuraksi Pentti on alkanut unohtaa asioita äidistä, ja siinä vain isä voi häntä auttaa. Pentin on siis löydettävä lääke isän sairauteen ennen kuin on liian myöhäistä. Kun kesäloma alkaa, Pentti juonii isän mökkilomalle. He alkavat pelata Pentin itse tekemää peliä, jonka tarkoituksena on saada isä paranemaan surunsyömästä ja muistelemaan äitiä. Yhtäkkiä he ovatkin merirosvokapteeni Pena Sparrow ja Puosu Puujalka tai Han Solo ja Chewbacca. Ja sitten taas Pentti ja isä vaan. Mutta miten käy surunsyömälle? Ehtiikö Pentti ajoissa?
  Surunsyömä on tunteikas ja suora tarina isän ja pojan surusta ja sen käsittelemisen tärkeydestä. 
 • Jukka Hukka ja Iso Hukka, McDonald, Avril. 2018
  Jukka Hukka ja hänen kaverinsa vierailevat mielellään Ison Hukan luona. Eräänä päivänä Iso Hukka onkin poissa, ja he tulevat kovin surullisiksi. Hämähäkki opastaa Jukka Hukkaa katsomaan asioita hieman toisesta näkökulmasta. Kun Jukka Hukka ymmärtää, ettei oikea rakkaus koskaan pääty, hän voi taas tuntea iloa.
 • Varjostaja, Hurme, Maija ja Hurme, Anssi. 2018
  Varjostajat on salaperäinen tarina lapsesta, jonka elämään ilmaantuu äidin kuoleman jälkeen outo hahmo. Sitä ei näe kukaan muu, mutta se kulkee mukana kaikkialle. Se estää syömästä aamupalaa, leikkimästä kavereiden kanssa päiväkodissa ja pyytää lukemaan kaikkein pelottavimman iltasadun. Hienostuneesti kuvitettu kertomus ei anna hahmolle nimeä, mutta sitä voisi kutsua suruksi, huoleksi tai kaipaukseksi. Alkuun hieman pelottava hahmo muuttuu vähitellen lempeämmäksi ja päästää lopulta
 • Suruposki, Härmälä, Anna. 2016
  Kirjassa käsitellään surua ja siitä selviämistä. Heimon isomummo Kimmelstiina kuolee, ja uudet asukkaat ovat muuttamassa isomummon asuntoon. Heimo sulloo äkkiä poskensa täyteen isomummon lempitavaroita ja muistoja. Posket tulevat niin täyteen muistoja, ettei hän pysty puhumaan ja poskiakin alkaa kolottamaan. Yllättäen Heimo löytää metstästä sirkuksen, ja sitä kautta isomummon tavaroille löytyykin uutta käyttöä. Isomummon muisteleminen ei tunnukaan enää pelkästään surulliselta.
 • Tuleeko vaari vielä takaisin, Parvela, Timo. 2009
  Eliaksen ja Oulan vaari kuolee. Lapset surevat, kumpikin omalla tavallaan. Äiti ja isä saavat vastattavakseen suuria kysymyksiä elämästä ja kuolemasta. Yhteiset muistot lohduttavat surussa.
 • Minun suruni. Surutyökirja lapsille ja varhaisnuorille, Holm, Tuija ja Turunen, Tuija. 2008
  Surutyökirjan avulla lapsi voi nimetä tunteitaan, ymmärtää tuntemuksiaan ja saada vahvistusta oman elämänsä jatkumiseen. Työkirjaa voi täyttää myös yhdessä lapsen kanssa, joka ei vielä itse osaa lukea. Saatavilla myös ”Minun suruni. Aikuisen opas”.
 • PIILO – Kirja lapsille ja nuorille jotka surevat, Merrington, Bill. 2007
  Kirjassa kerrotaan nuoren Billin vaiheista, kun hänen äitinsä kuolee yllättäen. Bill kohtaa uusia asioita: hautajaiset, perheessä tapahtuvat muutokset, koulutoverien ja opettajien suhtautuminen, selviäminen ikävästä ja monista tunteista. Kirjan jokaiseen lukuun sisältyy pohdintaosa avuksi lukijan oman surun käsittelemiseen. Kirjasta saavat apua surevat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä, mutta myös ne, jotka haluavat löytää tapoja kulkea menetystään surevien rinnalla.
 • Surusaappaat, Franzon, Päivi & Airola, Sari. 2006
  Eemillä on maailman paras keinu- ja kalakaveri, hänen mummonsa. Kun mummo sairastuu, yhteiset leikit vaihtuvat sairaalavierailuihin. Sitten mummo kuolee, ja Eemin kodin valtaa varovainen hiljaisuus perheenjäsenten koettaessa peittää surunsa toisiltaan. Sydämessä painava surumöykky saa pojan askeleen yhä raskaammaksi. Eemi kuitenkin oppii itse ja opettaa äidille ja isällekin, että vaikeat asiat ovat helpompi hyväksyä, kun niistä uskaltaa puhua. Vaikka sanoja surun ilmaisemiseen on aluksi vaikea löytää, voi yhdessä turvallisen aikuisen kanssa itketyillä kyynelillä olla puhdistava vaikutus.
 • Hän on kanssani kumminkin, Sjöqvist, Suzanne. 2006
  Vanhempansa menettäneet kertovat surukokemuksistaan.
 • Vanha elefantti, Bourguignon, Lawrence. 2005
  Pikku hiiri ja Vanha elefantti ovat ystävykset, joista on paljon iloa ja apua toisilleen. Vanhan elefantin kyydissä Pikku hiiri pääsee pitkille retkille ja seikkailuihin. Kotipuun alla ne kertovat toisilleen hauskoja juttuja. Vanha elefantti on kuitenkin jo hyvin väsynyt eikä se enää näekään kunnolla. Vanha elefantti alkaa kaivata vain lepoa ja rauhaa, pois viidakon iloisesta elämästä. Vähitellen Pikku hiiri ymmärtää, että myös luopuminen kuuluu elämään. Eläinystävän kautta kirja kertoo kauniisti lasta koskettavalla tavalla kuoleman lähestymisestä ja surun kohtaamisesta.
 • Aina ja ikuisesti, Durant, Alan & Gliori, Debi,. 2004
  Kun kettu kuolee, hänen ystävistään tuntuu, etteivät he toivu ikinä surusta. Myöhemmin he kuitenkin tajuavat, että Kettu elää heidän sydämissään ja muistoissaan… aina ja ikuisesti.
 • Tyttö ja naakkapuu, Jalonen, Riitta.2004
  Tyttö ja naakkapuu kuvaa keskittyneesti lapsen elämän käännekohtaa, isän kuoleman aiheuttamia väistämättömiä muutoksia sekä tytön tunteita ja ajatuksia.
 • Kerro minulle taivaasta: Kun kuolema koskettaa, Kaskinen, Anna-Mari. 2003
  Kirja kertoo kuolemasta, hautajaisista, surusta ja muistelusta kristillisen näkemyksen mukaan. Kirjassa on kaunis kuvitus ja se sisältää Kaskisen runoja.
 • Liian iso ikävä, Rantalaiho, Anneli. 2001
  Nuoret kertovat surukokemuksistaan.
 • Kuinka pikku elefantti parani suuresta surstaan, Weitze & Battut. 1999
  Pienellä vaaleanpunaisella elefantilla oli sydänystävä. Mutta eräänä päivänä niiden perheet vaelsivat eri suuntiin, ja ystävykset joutuivat eroamaan toisistaan. Pieni elefantti oli niin murheissaan, ettei sitä huvittanut edes leikkiä. Onneksi pöllö Heureka osasi neuvoa, miten pieni vaaleanpunainen elefantti paranisi suuresta surustaan. Viisas koskettava tarina ystävän menettämisestä ja kaipauksesta, jonka läpikäyminen auttaa löytämään sydämestä tilaa uusille asioille ja ilolle.
 • Viimeinen juna, Kallioniemi, Tuula, 1990
  Novellikokoelman kaikissa kertomuksissa kuvataan kuolemaa nuoren ihmisen näkökulmasta. Perussävy ei kuitenkaan ole synkeä vaan toipumista ja elämän jatkumista korostava.

KIRJOJA MONIKKOPERHEISTÄ, KAKSOSISTA JA KOLMOSISTA

 • Meren maha on kipeä, Havia, Pirjo. 2020
 • Apassit – sarja, Bagge, Tapani. 2019-
  Sarjaan kuuluu mm. Aavehevosen arvoitus ja Katoava muumio
 • Maailman viimeiset noidat, Nuotio, Eppu. 2019
 • Musta tulee sankari, Nurmi, Maarit. 2018
 • Hili & Ola – sarja, Eräpuro, Annika. 2016-
  Sarjaan kuuluu mm. Hili & Ola ja Hotelli hau ja Hili & Ola ja mahdoton Mauri
 • Vikuri nostaa laukan, Ikonen, Asta. 2016
 • Tagli ja Telle : tehtävä sirkussaarella, Noronen, Paula. 2016
 • Kaksoset kateissa, Pietikäinen, Markku. 2015
 • Suokaislan suloinen Cecilia, Heimonen, Satu. 2014
 • Unten satumetsä, Anttila, Raija. 2014
 • Kaahailua ja kepposia, Kallioniemi, Tuula. 2011
 • Kuituset – sarja, Kuronen, Kirsti. 2010-
  Sarjaan kuuluu mm. Kuituset ja kummitus ja Kuituset ja isän koodi
 • Reetta ja linnan vangit, Ellilä, Kirsti. 2010
 • Viivi Pusu ja säihkyvät sukset, Marttinen, Tittamari. 2009
 • Viivi ja Veeti tattiretkellä, Felin, Anne-Maj. 2008
 • Aada ja pimeyden lapset, Juurikkala, Kaija. 2007
 • Wilhelmiina – sarja, Lipasti, Roope. 2006-
  Sarjaan kuuuu mm. Vilhelmiina ja Juustopään tapaus ja Vilhelmiina ja vaaralliset kirjat
 • Maan veli, Kontio, Tomi. 2005
 • So little time sarja,  Carrol, Jacqueline mm.: Suom. Johanna Henriksson. 2004-
  Kirjasarjaan kuuluu mm. Deittailun alkeet, Edustuskundi, Ei voi olla totta ja Vain meidän kesken.
 • Spiderwickin kronikat, DiTerlizzi, Tony ja Holly Black, (5 osaa): Suom. Ulla Lempinen. 2004-
 • Weetin luokka lentää, Sandström, Tuula, Kuv. Jukka Lemmetty. 2004
 • Cool vai ei, Matilainen, Jussi. 2004
 • Tuplat ja mustakantinen vihko, Kohonen, Laila 2004
 • Otto ja lentävät kaksoset. Kertomus karmideesta, Haptie, Charlotte, Suom. Susanna Paarma. 2003
 • Virta vie viidakkoon, Ibbotson, Eva, Suom. Inka Parpola. 2003
 • Kristallitähti, McIntyre, Vonda M, Suom. Ilkka Äärelä. 2003
 • Weeti yökoulussa, Sandström, Tuula, Kuv. Jukka Lemmetty. 2003
 • Tuplatohinat – sarja, Brown, Janet Allison, Kuv. Frank Endersby. Suom. Sinikka Sajama. 2002-
  Kirjasarjaan kuuluu mm. Kasva, pikku siemen!, Kirjavat kädet , Kuka häärää keittiössä? ja Salainen maja
 • Kuin kaksi marjaa, Wilson, Jacqueline, Suom. Terhi Leskinen. 2002
 • Kahden kodin välillä, Wilson, Jacqueline, Suom. Terhi Leskinen. 2002
 • Mallory ja kurittomat kaksoset, Martin, Ann. Suom. Tarja Rouhiainen. 2002
 • Reuhurinteen ala-aste – sarja Kallioniemi, Tuula, Kuv. Sami Toivonen ja Aino Havukainen. 2001-
  Kirjasarjaan kuuluu mm. Mörköjä ja sankareita ja Velmuja ja vintiöitä.
 • Vaiettu menneisyys, Mundy, Maggie, Suom. Leni Grünbaum. 2001
 • Tuulen laulu – trilogia, Nicholson, William, Suom. Helene Bützow. 2000-
  Trilogiaan kuuluu Tuulen laulu, Ylivaltiaan orjat ja Tulilaulu.
 • Austraasia – trilogia, Kontio, Tomi. 2000-
  Kirjasarjaan kuuluu Keväällä isä sai siivet, Austraasian viimeiset lapset ja Maan veli.
 • Elsa ja Eetu – sarja, Marttinen, Tittamari: Kuvittanut Virpi Talvitie. 2000-
  Kirjasarjaan kuuluu mm. Elsan ja Eetun erikoistapaukset ja Elsan ja Eetun tähdenlennot
 • Punainen kortti Cras, Bengt-Åke: suom. Katriina Savolainen. 2000
  Muita kirjoja samalta kirjailijalta mm Aikalisä ja Revanssi.
 • Onnenpoika ja pelienkeli, Parkkinen Jukka. 2000
 • Tuplat ja Lapin taika, Kohonen, Laila. 2000
 • Anna ja Antti – sarja, Parvela, Timo.kuv. Taru Castrèn. 1999-
  Kirjasarjaan kuuluu mm. Annan ja Antin aamutouhut, Anna ja Antti. Rapinaa yössä ja Anna ja Antti. Ei saa.
 • Mia & muutosten kevät, Ibbotson, Eva. 1999
 • Pojat ja pankkiryöstäjä, Kuivaniemi, Mirja & Hellevi Salminen. 1999
 • Täydenkuun lapset, Luukkonen, Maija. 1999
 • Varsat Poju ja Poku, Fagerström, Chrisse. 1998
 • Laakson lapset, Palonen, Seppo. 1998
 • Tontun ihmeellinen lahja, Fleming, Ian: Green, Krister, Kuv. Lars Carlson. Suom. Laila Rauhamaa. 1997
 • Sinä ja minä ikuisesti, Pohl, Peter & Kinna Gieth, Suom. Katriina Kauppila. 1997
 • Hurjan hauska päivä, Hermes, Patricia. Suom. Helinä Heikkonen. 1997
 • Hiiriä ja muuta mukavaa, Hermes, Patricia, Suom. Johanna Tapio. 1996
 • Kastanjan ratsumajatalo – sarja, Eränen, Maria. 1996
 • Tulimaan metro, Mörö, Mari. 1995
 • Janne-Sarja, Lehtinen, T. H. 1994-
  Kirjasarjaan kuuluu Janne ja Sammakkoklaanin kosto, Janne ja kellarihirviö, Janne ja lumiliskot, Janne ja tyrmäävä maalitykki ja Janne ja ryöstäjäjänis.
 • Aavekaksoset – sarja, Regan, Dian Curtis. 1994-
  Kirjasarjaan kuuluu mm. Tervetuloa kummitustaloo, Salainen toivomuslähde ja Aavelinnan arvoitus.
 • Pähkinä ja Pipari: Pähkinä päättää, Haas, Dorothy,  Suom. Pirjo-Riitta Syrjänen. 1994
 • Kuhmutöyryn huimapäät – sarja, Manninen, Kirsti. 1993-
  Kirjasarjaan kuuluu mm. Kuhmutöyryn huimapäät ja löytöhevonen, Kuhmutöyryn huimapäät ja Kalevala Cup, Kuhmutöyryn huimapäät ja palkintoleiri ja Kuhmutöyryn huimapäät ja vaarallinen vaellus.
 • Megacool, Mowry, Jess, Suom. Juhani Lindholm. 1993
 • Naurava sfinksi, Mäkinen, Jukka. 1993
 • Tupla-Kervinen – sarja, Raustela, Lasse. 1992-
  Kirjasarjaan kuuluu Tupla-Kervinen ja punapää, Tupla-Kervinen ja kummitus ja Tupla-Kervinen ja hyökkäysvaunu.
 • Dragonlance-kronikat ,-legendat & -saaga, Weis, Margaret & Hickman, Tracy. 1990-
 • Tommo ja Karvisen kaksoset, Rissanen, Pirjo. 1990
 • Kaksoset – sarja, Dieckman, Maijaliisa: 1989-
  Kirjasarjaan kuuluu mm. Kaksoset ja kadonnut sisar, Kaksoset ja rahalippaan arvoitus, Kaksoset ja Turun linnan aave ja Kaksoset ja Pyhän Yrjänän lohikäärme.

KAKSOSET KUVAKIRJOISSA

 • Nappi ja Neppari, Tanninen, Oili. 2019
 • Papu ja Kaija Myyräkoulussa, Rubanovitsch, Mika D. 2016
 • Erikoiskoira Affe : talviseikkailu Lapissa, Suhonen, Paola. 2015
 • Jänökaksoset, Uotila, Maire. 2010
 • Kuun ja Auringon lapset, Tuisku, Katinka. 2008
 • Moonan ja Soonan, Oikarinen-Jabai, Helena. 2007
 • Tatu ja Patu – sarja, Havukainen, Aino. 2006-
  Sarjaan kuuluu mm. Tatu ja Patu työn touhussa, Tatun ja Patun avaruusseikkailu ja Tatun ja Patun oudot aakkoset
 • Lehmä, jonka kyljessä oli luukku, Kontio, Tomi, 2006
 • Chitty Chitty Bang Bang, Fleming, Ian. 2003
 • Tuplatohinat-sarja, Brown, Janet Allison. 2002-
  Kirjasarjaan kuuluu Kuka häärää keittiössä ja Kirjavat kädet
 • Salainen maja, Kasva pikku siemen. Kuv. Frank Endersby. 2002.
 • Huityttö ja Pampoika, Haakana, Anna-Liisa, Kuv. Pirkko-Liisa Surojegin. 1999
 • Tontun ihmeellinen lahja, Green, Krister, Kuv. Lars Carlson. 1997.
 • Myyräsen perhe, Burny Bos (kert.), Beer, Hans de (kuv.), 1994-
  kirjasarjaan kuuluu mm.:Voi hyvä tavaton!, Homma hanskassa, …ilmapiiri tihenee ja Paljon onnea vaan!
 • Hamaniisu ja Hanttapuli. Eskola, Eija-Inkeri, Kuv. Markus Majaluoma. 1991
 • Pulu Arnold, Rekola, Teija, Kuv. Jukka Lemmetty. 1987

KIRJOJA UUSPERHEISTÄ

 • Tuleeko meistä perhe? Salmi, A. 2012
 • Siili ja taikakorut, Piepponen T. & Grahn A. 2009 (Myös ruotsinkielisenä)
 • Ihanuusperhe, Jyllikoski,E. 2008
 • Niilon uusi perhe, Endres, B & Paule, I. 2007
 • Herra Mäyränen ja rouva Repolainen, Luciani, B. & Tharlet, E. 2006
 • Miisan uusi perhe, Mäkelä, H. 2005

KIRJOJA SATEENKAARIPERHEISTÄ

 • Villiina ja isosiskopakkaus, Rosavaara, Katriina 2017
  Villiina ja hänen kaksi äitiään odottelevat perheeseen vauvaa.
 • Sanni & Joonas Hugo-serkku, Hakkola, Kalle & Ahokoivu, Mari. 2016
  Sanni ja Joonas seikkailevat Barcelonassa äidin ja Susannan kanssa. Susannan vatsassa kasvaa perheen uusi vauva.
 • Tatun ja Patun Ihmeellinen Joulu, Havukainen, Aino & Toivonen, Sami. 2016
  Tässä kirjassa paljastuu ohimennen ilman ihmeempää numerontekoa, että Veerallahan on kaksi äitiä.
 • Meidän pihan perhesoppa, Riina Katajavuori, Riikka Toivanen, Maiju Tokola. 2015
  Kirjassa esitellään erilaisia perheitä ja kerrotaan erilaisia tapoja tehdä lapsia.
 • Ikioma perheeni, Marttinen, Tittamari & Salminen, Aiju. 2014
  Pieni Karhu. Kuulla on kaksi äitiä ja hänen parhaalla ystävällään neliapilaperhe. Kuun kummi on synnytyssairaalassa arvioitu tytöksi, mutta onkin oikeasti jotakin muuta.Yhdessä vietetään Kuun synttäreitä. Mo nipuolinen ja iloinen kertomus sateenkaariperheistä.
 • Pikku-Litti ja lempparieno, Lindenbaum, Pija. 2008
  Litin lempparienolla on poikaystävä.

KIRJOJA, JOISSA ÄITINSÄ KANSSA ELÄVÄ LAPSI/LAPSIA

 • Jamelan leninki ja Jamelan ystävä, Daly, Niki. 2001
  Vauhdikkaita tarinoita afrikkalaisesta Jamela-tytöstä
 • Pikku kanin ensimmäinen talvi, Simmons, Jane. 2000
  Kaniäiti ja lapsia
 • Kirpputorikoira Napo Savolainen, Salla. 2000
  Tyttö, äiti ja kirpputorielämää.
 • Oletko sinä kevät, Pitcher, Caroline. 2000
 • Mikä on tuhmaa? Oram, Hiawyn & Reynolds, Adrian. 2000
  Kaksi kaverusta, jotka elelevät äitiensä kanssa viettävät riehakkaan päivän ja pohtivat mitä kaikkea sitä saakaan oikein tehdä.
 • Perttu ja Mummi, Stenberg, Birgitta & Lepp, Mati. 2000
  Perttu elelee äidin (jolla punk-tukka) kanssa, kun Mummi ja mummin rotta tulevat kyläilemään
  Pertun elämästä kertovat myös kirjat: Pertun vihellyspilli, Perttu lähtee maalle ja Pertun syntymäpäivä.
 • Pikkunallen isoisä, Gray, Nigel & Cabban, Vanessa. 2000
  Tarina pikkunallen rakkaasta isoisästä ja tämän kuolemasta
 • Tuiki joulupuu, Hansem, Gaby & Leeson, Christine. 2000
  Tarina hiiriäidin pesueesta, eläinten joulupuusta ja yhteistyöstä.
 • Arvaa kuinka paljon sinua rakastan, Mc Bratney, Sam. 1999
 • Pallero, Porter, Sue. 1999
 • Pupuseni, nuppuseni, Jeram, Anita. 1999
  Pupuäiti ja lapsia
 • Rakastan koko sydämestäni, Baronian, Jean-Baptiste & Kern, Noris. 1998

KIRJOJA, JOISSA MUU KUIN HETEROYDINPERHE

 • Helgan ja Helmerin viikonloppuveli, Kangas, Terhi. 2019
  Lehmusvirran perheeseen saapuu uusi pikkuveli. Myrsky-poika asuu Lehmusvirroilla tosin vain yhden viikonlopun kuukaudessa. Helmeri ilahtuu leikkitoverista, mutta Helgan mielestä Myrsky saa perheessä epäreilua erikoiskohtelua. Onneksi löytökissa Hugolla on kokemusta viikonloppuvelistä ja -siskoista. Kehräkummun kissatalossa Helga oivaltaa asioita, jotka auttavat hyväksymään Myrskyn osaksi perhettä.
 • Sininen Talo, Sutinen, Jussi. 2015
  Sininen talo on kertomus Malin Vaaksasta (anagrammi = kasvaa ilman), pienestä tytöstä, joka sijoitetaan Siniseen taloon. Sinisessä talossa Malin tutustuu muihin lapsiin, voittaa sijoitetun lapsen arjen vaikeuksia, ennakkoluuloja ja opettelee tuntemaan omia tunteitaan. 
 • Omenmean vallanhaltija,  Enoranta, Siiri. 2009
  Fantasiakirja, jossa päähenkilöllä kaksi isää.
 • Emma ja erilainen perhe, Harainen Pirkko. 2008
  Kuvakirja jossa esitellään erilaisia perheitä.
 • Pikku-Litti ja lempparieno, Lindenbaum, Pija. 2007
  Kuvakirja, jossa enolla poikaystävä.
 • Perhekirja, Parr, T. 2006
  Suvaitsevaisuuteen kannustava lastenkirjailija Todd Parr on tehnyt riemukkaan ja värikylläisen perhekirjan. Kirjassa kerrotaan erilaisista perheistä ja perheiden elintavoista.
 • Antero joutuu luontoon, Nevanlinna, Tuomas. 2004
  Antero on kymmenvuotias kaupunkilaispoika, joka kevätjuhlassa saa kuulla että on saanut ehdot luonnossa. Niin Antero joutuu luontoon, maalle oppiin. ”Ota se vähän niin kuin stipendimatkana”, mainostaa äiti.  Anteron sijaisperhe on vastikään muuttanut maalle vankan viheraatteen vallassa.
 • Miljan kesä, Lumme, Leena & Niemelä, Riitta. 2002
  Tarina Miljan kesästä ukin kanssa.
 • Kanimummon vierailu, Smith, Barry. 2000
  Mummo matkustaa prätkällä. Erilaisia ääniä taaperoikäisille
 • Oppivainen pikku pentu, Anholt, Catherine & Laurence. 1999
  Leijonanpentu ja ainoana aikuisena urosleijona
 • Harry Potter – sarja, Rowling, J.K. 1998-
  Harry Potter on mielestään ihan tavallinen poika. Tosin hän asuu huoltajiensa luona portaiden alla olevassa kaapissa. Harryn elämä muuttuu täysin, kun hän saa 11-vuotispäivänään merkillisen kirjeen. Se on kutsu Tylypahkan velhojen ja noitien kouluun.
 • Isokämmen ja pikku Onni, Savisaari, Aira & Parikka, Salli. 1997
  Taloa asustaa kaksi isäntää; iso karhu ja pieni koira.
 • Iso Koira ja Pikkukoira, Eastman, P.D. 1976
  Miespari
 • Mikko Mallikas sarja, Bergström:
  Tarinoita pojasta ja yksinhuoltajaisästä.
 • Aurora – sarja, Simmons, Jane: esim. Aurora ja Muna.
  Auroran elämään kuuluu äiti+täti.
 • Viiru – kirjasarja, Nordqvist, Sven.
  Kertomuksia kissan ja miehen muodostamasta perheestä

KIRJOJA VANHEMPIEN EROON LIITTYEN

 • Pikku Tipun kaksi pesää, Anholt, Laurence & Coplestone, Jim. 2014
  Kaksi pientä lintua, Papu ja Kaija, rakentavat yhdessä pesän kirsikkapuuhun. Pian pesään putkahtaa muna – ja syntyy pikku Tipu! Kaikki ovat onnellisia. Mutta pesä on pieni ja syntyy riitaa. Niinpä Papu muuttaa uuteen kotiin. Tällä tarinalla perheen hajoamisesta on onnellinen loppu ja herkkä viesti, joka lohduttaa uuteen tilanteeseen totuttelevaa lasta.
 • Minulla on kaksi kotia, Walsh, Melanie. 2013
  Pienellä tytöllä on kaksi makuuhuonetta ja kahdet lelut, mutta suosikkilelut kulkevat aina mukana. Lämminhenkinen kirja katsoo lapsen näkökulmasta tilannetta, jossa vanhemmat muuttavat erilleen, vaikka rakastavatkin häntä. Kirjan avulla lapsi voi kohdata muutoksen ja keskustella siitä läheistensä kanssa.
 • Pasin kaksi kotia, Rinnevuori, Esko & Porrassalmi, Kirsi. 2013
  Pasin kaksi kotia on psykologi Esko Rinnevuoren suunnittelema kirja ennen kaikkea lapsille, joiden elämää vanhempien ero koskettaa. Kirjan tarina tarjoaa lapselle mahdollisuuden tutustua siihen, mitä vanhempien ero käytännössä merkitsee. Lapsi saa myös seurata sitä, mitä tarinan poika kokee ja tuntee. Lisäksi kirja tarjoaa vanhemmille välineen erotilanteeseen liittyvien lapsen tunteiden ymmärtämiseen ja lapsen kysymyksiin vastaamiseen. Tavoitteena on auttaa lasta tunnistamaan omia tunteitansa ja nimeämään ja käsittelemään niitä. Kirja on tarkoitettu luettavaksi yhdessä lapsen kanssa.
 • Puhelias Elias, Kummu, Essi. 2012
  Ensimmäistä luokkaa käyvä Elias on tavallisesti puhelias, mutta nyt ovat sanat hukassa. Eliaksella ja pikkusisko Inkerillä on kaksi kotia: isän uusi koti kaupungissa ja äidin vanha koti maalla. Koulussakin on alkuun outoa, siellä saa puhua vain kun siihen saa luvan. Ja paras ystävä Priit asuu kaukana, niin kaukana että hänen luokseen päästäkseen täytyy ylittää kokonainen meri. Puhelias Elias on voimakastunnelmainen ja herkkä tarina muutoksista ja siitä, kuinka niiden kanssa oppii elämään.
 • Kallistuva Talo, Salmi, Anna. 2012
  Tämän kirjan avulla vanhempi voi ottaa lapsen kanssa puheeksi vanhempien riidat. Kirjan lukeminen voi auttaa lasta käsittelemään Kertun kokemusten avulla omia kokemuksiaan ja tunteitaan. Se voi myös motivoida vanhempia hakemaan apua parisuhteensa ongelmiin. Kallistuva talo -satukirja on suunnattu 4–10 -vuotiaille.
 • Oli kerran äiti joka katosi, Jägerfeld, Jenny. 2011
  Ruotsalainen realistinen nuortenromaani. Kirja kiteyttää hienosti ja liikoja alleviivaamatta vanhempien hukassa oloa, avioeroperheen hajaantunutta kasvattajan vastuuta ja kaverivanhemmuuden karikoita.
 • Rakkausliima, Gray, Kes. 2010
  Pieni poika etsii rakkausliimaa, jolla saisi korjattua äidin ja isän särkyneen avioliiton. Pian hän kuitenkin huomaa, että vaikka vanhempien välejä ei voikaan enää korjata, he molemmat silti rakastavat yhä häntä. Koskettava, riimitelty tarina lohduttaa käsitellessään nykyaikaisen perhe-elämän ongelmia.
 • Siili ja taikakorut, Grahn, Annika & Piepponen. 2009
  Siili ja taikakorut pureutuu sadun keinoin lapsen asemaan silloin, kun vanhemmat eroavat. Iloinen ja koskettava tarina kertoo pienestä siilistä, joka asuu kahdessa kodissa – äidin luona ja isän luona. Siili oppii käsittelemään ikävän tunteita ja näkemään koko perheelle uudessa tilanteessa myös hyviä puolia.
 • Nähdään taas, isä, Weninger, Brigitte & Maucler, Christian. 2008
  Tommi ei tajua, miksi isä lähtee aina omaan asuntoonsa eikä jää hänen ja äidin luokse niin kuin ennen. Silloin nalle kertoo tarinan pikku karhusta, emokarhusta ja isäkarhusta, joka aina palaa omaan pesäänsä – ja silloin Tommi ymmärtää asian paljon paremmin. Kirja käsittelee myötätuntoisesti lapsen vaikeuksia avioeron tuomissa ongelmissa ja auttaa löytämään oikeat sanat, kun niistä puhutaan lapsen kanssa.
 • Piksu pikkusimpukan elämänmuutos, Huuskonen, Outi. 2007
  monivivahteinen tarina Piksu pikkusimpukasta, joka asuu äitinsä ja isänsä kanssa koralliriutan lokeroissa katkarapujen ja kalojen perheitten kanssa. Piksulla on paljon leikkikavereita, mutta kotona on välillä vähän hankalaa. Äiti ja isä saattoivat sulkeutua kuoreensa ja murjottaa toisilleen, ja välillä he riitelivätkin. Tarinan myötä Piksu hyväksyy, että aikuiset toimivat toisinaan omituisesti, muttei sitä kannata loputtomiin murehtia. Piksu ehtii olla sekä äidin että isän luona, ja käsittelee helmipalloaankin jo taitavasti kuin isot lapset.
 • Pikkusuden kaksi kotia, Eyen, Cécile. 2005
  ”Tule takaisin, isäsusi, tule takaisin kotiin”, laulaa Pikkususi surullisena. Sen isä ja äiti eivät enää rakasta toisiaan, ja isä on sen vuoksi yöllä muuttanut toiseen luolaan. Pikkususi ikävöi isää kovasti ja lähtee etsimään sitä omin päin. Vaarallisen seikkailun päätteeksi isäsuden luola löytyy. Pikkususi saa kuulla, että sillä on tästä lähtien kaksi kotia; yksi äidin, toinen isän luona. Ja vaikka äiti ja isä eivät enää rakasta toisiaan, se on silti aina molempien lapsi.
 • Huomenna on paremmin: selviytymisopas, kun vanhemmat eroavat, Kiianmaa, Kari. 2005
  Teos on tarkoitettu erityisesti 7-14 -vuotiaille lapsille ja varhaisnuorille, joiden vanhemmat ovat eronneet tai eroamassa. Kirja soveltuu nuoremmillekin lapsille. Lähtökohtana on kertoa avioerosta sellaisella tavalla, jonka lapsi voi ymmärtää ja näin antaa lapsille välineitä erosta selviytymiseen. Vanhempien on erovaiheessa vaikea kertoa erosta lapsilleen, joten nämä kokevat usein jäävänsä huomiotta. Tämä teos virittää myös selviytymisen kannalta tärkeää vuorovaikutusta lasten ja aikuisten kesken. Sitä voi lukea yksin, ystävän tai aikuisen kanssa.
 • Älä päästä irti! Willis, Jeanne & Ross, Tony. 2003
  Lämmin kertomus isän ja tyttären suhteesta, joka kiteytyy tytön yritykseen oppia ajamaan polkupyörällä. Isä kannustaa tytärtään oppimaan uutta, vaikka samalla mieleen nousee jo pelko menetyksestä. He huomaavat miten tärkeitä toisilleen ovat. Liikuttavan tarinan tunnelmaa korostaa herkkävireisen kaunis kuvitus.
 • Ville Vilkastuksen tunneseikkailu, Holmberg, Tiina & Moisio, Johanna. 2003
  Ville Vilkastuksen seikkailu vie kuulijansa tunteiden vuoristoradalle. Tarina johdattaa lasta hienovaraisesti kertomaan omista kokemuksistaan ja niihin liittyvistä tunteista. Eläytyessään gorillanpoikasen tapahtumarikkaaseen päivään lapsi voi löytää yhtymäkohtia omaan elämäänsä. Hän voi tuntea empatiaa, jakaa ongelmansa satuhahmon kanssa ja saada kertomusta kuunnellessaan kokemuksen siitä, että joku toinenkin tuntee samoin kuin minä.
 • Avioerotus, Cole, Babette. 1998
  Paulus ja Iines Joutavaisen vanhemmat riitelevät jatkuvasti keskenään. Lapset miettivät, onko syy heissä. He päättivät erottaa vanhempansa ja järjestivät jopa hienot erojaisjuhlat. Koko perhe on onnellisempi, kun vanhemmat asuvat erillään.

KIRJOJA, JOISSA ESITELLÄÄN PERHEIDEN MONINAISUUTTA

 • Sulon ja Elsin uudet naapurit, Silvander-Rosti, Susanna. 2021
  Sateenkaariperheen kaksoset Sulo ja Elsi tutustuvat naapurustoon, jossa elää kaikenlaisia lapsia erilaisissa perhetilanteissa.
 • Monen sortin perheet, Brooks, Felicity. 2020
  Perhe on paras! Raikkaasti kuvitetussa pienten tietokirjassa selitetään selkeästi ja lapsentajuisesti perheeseen, sukulaissuhteisiin sekä perheessä tapahtuviin muutoksiin liittyviä käsitteitä. Selityksen saavat niin uusperhe, yksinhuoltajaperhe, adoptioperhe, sijaisperhe, syntymäperhe, laajennettu perhe, ero, sukupuu kuin moni muukin tärkeä asia. Hauskat puhekuplat tuovat huumoria ja näkökulmia, ja lopun kattava sanasto kokoaa keskeiset käsitteet. Perhetietouden ohessa tuodaan esille perhe-elämän eri puolia sekä perheenjäseniä yhdistäviä asioita. Kaikilla perheillä on omat tapansa ja tarinansa. Jokainen perhe on ainutlaatuinen!
 • Meidän ja muiden perheet, Hoffman, Mary. 2010
  Kirjan perhemalleissa vilahtavat suuret ja pienet perheet, adoptioperheet, yhden vanhemman perheet, isovanhempien luona asuvat lapset, kahden äidin tai isän perheet, suuret suvut ja pienenpienet suvut.
 • Suuri Perhekirja, Ledu, Stephanie & Frattini, Stephane. 2009
  Perheet rakastavat, riitelevät, ikävöivät, kasvavat ja joskus hajoavatkin. Suuri perhekirja esittelee perheitä meiltä ja muualta, nyky- ja entisajoilta. Perheitä on monenmoisia – pieniä, suuria, uusia ja kirjavia. Omat juuret ja niiden ymmärtäminen on perusta koko elämälle. Kirjassa on mukana itse täydennettävä sukujuliste. Matka perheiden ytimeen on hauska ja jännittävä!
 • Perhekirja, Parr, Todd. 2006
 • Ei haittaa, jos on erilainen, Parr, Todd. 2005

KIRJOJA YSTÄVYYDESTÄ, ERILAISUUDESTA YM.

 • Tinka ja Taika, noidanruohon salaisuus, Sanna Isto: kuvitus: Julia Vuori. 2013
  Tässä tarinassa Tinka ja Taika jatkavat edellisessä kirjassa hoksaamiensa taikavoimien harjoittelua yhdessä mummonsa kanssa.
 • Lentävät syntymäpäivät minareettimaassa, Sari Airola. 2012
  Kirja on aistimuksellinen matka värikkääseen Turkkiin, jossa tuntemattomat sanat leijuvat ilmassa, uudet tuoksut kutkuttavat nenää eikä missään näy ensi näkemältä mitään tuttua! Pampula-pupu on joutunut matkalle melkein vahingossa, Aslan-kissan tempaamana taikamatolla lentäen. Aslanin siskolla on Turkissa syntymäpäivät, ja sinne kaverusten matka vie.
 • Seikkailulle! Rachel Elliot. Kuvitus: Valeria Docampo. 2012
  Seikkailuun tarvita kuin lapsi, pari lelua kaveriksi ja paljon mielikuvitusta. Niillä pääsee jo pitkälle, esimerkiksi lumihuippuisille vuorille, seilaamaan merirosvolaivalla tai tutkimusmatkalle viidakkoon. Mielikuvituksessa voi tapahtua mitä tahansa! Tarina sinällään on hyvin yksinkertainen: lapsi siirtyy leluineen seikkailusta toiseen, kunnes on ilta ja kaikki nukahtavat. Kirja on suorastaan mieikuvitusleikkien ylistys! Seikkaileva lapsi on tyttö, mutta kirja sopii aivan ehdottomasti sekä tytöille että pojille.
 • Veikko ja Veikko, Anna Nuotio & Eppu Nuotio:, Kuvitus: Kristiina Louhi. 2012
  5 ja 78 ovat vain numeroita; ystävyys ylittää kaikki rajat! Anna ja Eppu Nuotion kirjoittama uunituore Veikko ja Veikko on harvinaisen lämmin kirja ystävyydestä, välittämisestä, toisen auttamisesta ja yhteiskunnasta, jossa naapurilta voi pyytää apua ja jossa toiseen luotetaan.
 • Onni-poika saa uuden ystävän, Sanna Pelliccioni. 2012
  Kirja kertoo kulttuurienvälisestä ystävyydestä sekä pienistä eroista, mutta vielä suuremmasta samankaltaisuudesta kahden eri maasta tulevan pienen pojan välillä.
 • Tinka ja Taika, Sanna Isto: kuvitus: Julia Vuori, kustantaja. 2011
  Kirja kertoo kahdesta siskoksesta, Tinkasta ja Taikasta, jotka viettävät kesälomaa ja odottavat kylään salaperäistä mummoa, jonka ovat tavanneet viimeksi vauvaiässä. Äiti on omituisen hermostunut ja isä kertoo jatkuvasti, miten viimeksi mummon kyläillessä sattui outo tuulenpuuska, joka pelasti Tinkan tipahtamasta ullakon ikkunasta. Tytöt alkavat epäillä – mitä salaisuuksia mummoon oikein liittyy?
 • Minä olen perhonen, Tuula Korolainen: kuvitus : Taru Castrén. 2010
  Nuutin päiväkotiryhmässä harjoitellaan kevätjuhlanäytelmää. Nuutti saa päähänsä, että hän haluaa olla perhonen. Mutta perhosen asu on jo varattu. Kastematopuku ei kelpaa eikä ampiaispukukaan. Viisas ja herkkävaistoinen päiväkodintäti lopulta keksii, että ei taida olla kyse nimenomaan perhosasusta, vaan siitä, että Nuutti haluaisi päälleen jotain kaunista. Onneksi löytyy vielä yksi puku, joka sitten kelpaakin Nuutille.
 • Pikku Nunuun löytöretki, Petra Heikkilä. 2010
 • Elina vieraalla maalla, Jukka Laajarinne: Kuvitus: Pekka Rahkonen. 2008
  Elina muuttaa vanhempiensa kanssa kauas pois ulkomaille, ja kaukana uusi paikka todellakin on. Niin henkisesti kuin fyysisestikin. Koti-ikävä on kova, ja lukija aistii kouriintuntuvasti Elinan epätoivon ja yksinäisyyden. Onneksi kaikkeen tottuu, ja ennen kuin vuosi on kulunut, Elina on oppinut uuden kielen, saanut ystäviä eikä enää pelkää.
 • Emilian päiväkirja – Supermarsu lentää Intiaan, Paula Noronen. 2007
  Finlandia Junior –ehdokas. Löytyy myös äänikirjana. Kirjasarjaan kuuluu myös mm. Emilian päiväkirja – Supermarsu ja kutistuvakoulu, Emilian päiväkirja – Supermarsu pelastaa silakat, Emilian päiväkirja – Supermarsu ja lööppilehmän tapaus
 • Kaunis pikkuveli, Gillian Shields, Paula Metcalf. 2006
  Siiri saa pikkuveljen, Simon, joka onkin erilainen kuin kaikki muut.
 • Onni Afrikassa, Teija Niemi: kuvitus: Timo Kästämä. 2006
  Seikkailutarina kymmenvuotiaasta Onnista, joka lomamatkalla isänsä ja äitinsä kanssa eksyykin slummikierroksella vanhingossa omille teilleen. Onni säntäilee päivän rahattomana slummin kujilla, mutta onneksi häntä tulee auttamaan samanikäinen Efraim-poika. Miten Onnin käy, löytääkö isä hänet vielä ennen lentokoneen lähtöä illalla?
 • Bibi muuttaa Suomeen, Maggie Lindhom ja Katja Kallio:  kuvitus: Marie El-Ahmar. 2005
  Bibi on viisivuotias afrikkalaistyttö, pää täynnä kujeita ja alla nopeat kintut, joilla ehtii järjestää kepposia kylän tädeille sellaisella tahdilla etteivät isä ja äiti tahdo perässä pysyä. Isä haluaa opettaa tyttärelleen, ettei tämän tarvitse olla kiltti vaan reipas, ja että unelmat ovat tärkeitä. Isälläkin on unelma, joka toteutuu: koko perhe muuttaa Suomeen isän eläinlääkärityön perässä. Bibin täytyy jättää rakas ystävä kotikylään, mutta onneksi isi tietää, että Suomessakin saa hyviä ystäviä, vain erinäköisiä kuin kotona.
 • Tyylikäs jättiläinen, Donaldson, Julia & Scheffler, Axel. 2003
  Kirja erilaisuudesta ystävyydestä, ei heteroydinperhemallia
 • Elmeri ja luminen kylmyys, McKee, David. 1996
  Useita muita Elmerikirjoja; paperisivuisia sekä pahvikirjoja pienemmille.
  Kirjat kertovat sateenkaarenkirjavan Elmerinorsun elämästä. Suurin osa norsuista on harmaita, mutta Elmeri ja muutama muukin aivan erivärisiä. Erilaisuudesta voi olla iloa ja hyötyäkin.
 • Sateenkaarikala, Pfister, Marcus. 1992
  Tarina erilaisesta kalasta (myös jatko-osia löytyy).
 • Mitä sait säkkiisi yökettu ja Minne matka yökettu, Helena Blomerus, Satu Blomerus, Helena Korpela, Irmeli Matilainen.
  Lastenkirjoja romanikulttuurista. Ekaluokkalainen Mira ja eskarilainen pikkuveli Timi seikkailevat mielikuvitusystävä Yöketun kanssa.

KIRJOJA KAHDEN KULTTUURIN PERHEISTÄ

Suomeksi:

 • Julius on merenneito, Love, J. 2020
  Julius on pieni poika, joka rakastaa merenneitoja ja haluaa olla merenneito. Koskettavassa ja keskustelua herättäneessä kuvakirjassa rohkaistaan jokaista lasta olemaan oma itsensä, ja näytetään, kuinka tärkeää on tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.
 • Kaikki lasketaan, Roskifte, K. 2020
  Kaikki lasketaan on hauska ja filosofinen etsi ja löydä -kirja laskemisesta. Kirjassa kohdataan erilaisia ihmisiä erilaisina kokoonpanoina ja erilaisissa ympäristöissä, koulussa, kirjastossa, puistossa, kotona.
 • Onni-poika ja ystävät, Pelliccioni, S. 2019
  Onni saa uuden ystävän -tarinassa naapuriin muuttaa iranilaispoika Aran, joka ei osaa suomea. Onni ja Olavi vievät uusille naapureille pullaa ja pian pojat huomaavat, että leikkiin ei tarvita välttämättä yhteistä kieltä.
 • Oivan tie ja Oivan Laiva, Tapola, K. & Pertamo, K. 2019, 2018
  Oiva-kirjoissa seikkailee Oiva-poika arjen touhuissa ja puuhissa. Henkilöhahmojen ihonväriä ei alleviivata ja kirjat sopivat myös taaperoikäisille.
 • Salonki reilukutri, Davids, C-A. 2019
  Salonki Reilukutri on CA Davidsin ja Mary-An Hamptonin luoma riimillinen kirja hiussalongista, jonne kaikki lapset ovat tervetulleita.
 • Mennään jo naapuriin, Katajavuori, R. & Savolainen, S. 2017
  Kansainvälisyyskasvatusta kaikenikäisille. Kahdeksanvuotias helsinkiläistyttö Vellamo lähtee rimputtelemaan ovikelloja pitkin pääkaupunkiseutua ja tutustuu reissuillaan uusiin ystäviin. Tervetuloa monikulttuuriseen Suomeen!
 • Avain hukassa, Mander, S. 2017
  Tässä riemukkaassa kuvakirjassa tutustutaan erään kerrostalon värikkääseen elämään. Jokaisella aukeamalla esitellään uusi koti ja sen moninaiset asukkaat.
 • Tuukka-Omar ja superkielitaito, Niina Hakalahti, kuvitus Jukka Lemmetty. 2016
  Tuukka-Omar on 10-vuotias poika, jonka äiti on suomalainen ja isä syyrialainen. Tuukka-Omar -sarjan neljäs osa kertoo siitä, kun Amira-täti ja Naser-setä saapuvat vierailulle ja Tuukka-Omar pääsee isänkielen tulkiksi. Muita sarjan kirjoja ovat Tuukka-OmarYlämummoon, Tuukka-Omar ja Tuukka-Omar ja minilapset.
 • Meidän perhe, Katri Vuorinen, Tiina Eskola & Martti Lintunen. 2016
  Kirjassa Anni lähtee etsimään mummin karannutta koiraa. Etsintäretkellä hän tutustuu monenlaisiin perheisiin, joista jokaisessa on jotain ainutlaatuista ja erityistä, mutta myös jotain tuttua ja tavallista. Mukana on myös suomalais-kreikkalainen kahden kulttuurin perhe.
 • Karoliina ja nokkela Neema, Kallioniemi, T. 2013
  Luokalle tulee uusi oppilas, tansanialaissyntyinen Neema. Neema valloittaa kaikki: tytöt haluavat olla hänen parhaita kavereitaan ja pojat ihastuvat häneen. Neema puhaltaa luokkaan yhteishenkeä.
 • Riikinkukkotyttö, Friman, T. 2011
  Kirja kertoo 7-vuotiaan kenialaisen Tausin arjesta ja elämästä. Tarinaomainen tietokirja sisältää paljon kuvia ja lyhyitä tekstejä.
 • Supermarsu ja outo toveri, Noronen, P. & Mäkelä, P. 2010
  11-vuotiaan Emilian luokalle tulee uusi maahanmuuttajatyttö, kiinalais-venäläinen Sveti. Tyttöjen ystävystyminen ei kuitenkaan käynnisty parhaalla mahdollisella tavalla. Kirja kuuluu Emilian-päiväkirja-sarjaan.
 • Leevi ja Leonora, Levola, K. 2010
  12-vuotias Leevi muuttaa maalta kaupunkiin ja ystävystyy Albaniasta tulleeseen Leonoraan. Kumpaakin ruvetaan kiusaamaan koulussa, mutta yhdessä he näyttävät kiusaajilleen, etteivät pelkää heitä.
 • Simo ja Sonia eli kadonnut Kerala, Tiina Nopola & Sinikka Nopola. 2009
  Kirja kertoo suomalaisesta Simosta, joka asuu isänsä kanssa Keravalla, ja intialaisesta tytöstä, joka asuu äitinsä kanssa Keralassa. Tytön isä ja pojan äiti rakastuvat, ja sitten pidetäänkin häät Intian Keralassa. Kadonnut Kerala on suositun kirjailijaparin satu lapsille ja aikuisille maailmojen eroista ja niiden yhdistämisestä, erillisyydestä ja ystävyydestä, joka ylittää mantereet ja kulttuurierot. Sarjassa on ilmestynyt myös Simo, Sonia ja ujo mummo.
 • Myrskyvaroitus, Karpio, M. 2008
  11-vuotiaan Emil pojan isä on kenialainen ja asuu Ruotsissa. Emil muuttaa Espoosta saaristoon ja uudessa ympäristössä koulukaverit hämmästelevät Emilin ihonväriä ja erilaisuutta.
 • Moonan ja Soonan maanantai, Helena Oikarinen-Jabai, kuvitus Anu Merenlahti. 2007
  Kirja kertoo suomalais-gambialaisten kaksostyttöjen päivästä. Kirjassa tytöt rakentavat ja muistelevat yhdessä kavereiden, opettajan, äidin ja muiden kirjan henkilöhahmojen kanssa erilaisten paikkojen ja ajallisten tapahtumien välimaastoon sijoittuvia kotejaan. Lapset pohtivat myös erilaisuuteen, ihonväriin ja afrikkalaistaustaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Kirja soveltuu päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille sekä heidän vanhemmilleen ja opettajilleen.
 • Tsatsiki ja kaverit, Moni Nilsson. 2001
  Tsatsikin tärkeitä ihmisiä ovat äiti, uusi Faija eli Moottoripyörä-Göran sekä Mustekalanpyytäjäfaija, joka tulee Ruotsiin vierailulle Kreikasta. Per Hammar on Tsatsikin paras kaveri, jonka kanssa hän perustaa bändin. Tsatsiki-sarjan muita osia ovat Tsatsiki ja mutsiTsatsiki ja tytöt ja  Tsatsiki ja Retzina

Englanniksi:

 • Yasmin in charge, Faruqi, S. 2019
  This easy-to-read chapter book is a collection of four stories about a Pakistani girl Yasmin and how she takes charge and creatively problem solves. Her adventures favourably exhibits Pakistani culture using Urdu vocabulary and traditional dishes throughout each chapter.
 • All are welcome, Penfold, A. 2018
  From the text that rhymes to the incredibly diverse characters shown, this multicultural book for kids is a winner. Both the story and the illustration show our similarities as well as differences in physical appearance, heritage, cultural traditions, and even food.
 • Thank you, Omu!, Mora, O. 2018
  This is an enchanting and delightful narration about kindness, generosity, and gratitude. The author’s Nigerian roots are reflected in the evocative illustration and the wonderfully written story resembled folklore.
 • Drum dream girl, Engle, M. 2015
  Inspired by a true story, this wonderful book is set in Cuba about a little multi-racial girl’s adversity against societal norms and her determination to succeed in a patriarchal field. Such a wonderful book to empower young girls to keep on dreaming and attain the unattainable.
 • Emmanuel’s Dream: The true story of Emmanuel Ofosu Yeboah, Thompson, L, A. 2015
  This inspiring multicultural kids book is a true story that not only features a Ghanaian character, but also one with a disability, who shows the world that anyone can do anything.
 • Round is a tortilla: A book of Shapes, Thong, R. 2015
  An engaging book that teaches children shapes in forms of everyday items and includes the Latino culture. The illustrations are colourful, and the poetic verses integrates math as well as Spanish vocabulary.
 • Where’s Lenny? Wilson-Max, K. 2014
  In the cupboard? In the kitchen? Or under the stairs? Lenny plays hide-and-seek with his multiracial family (black dad and white mom).
 • You were the First, MacLachlan, P. 2013
  Touching tribute to first born babies. Featuring a biracial Asian/Caucasian family, the picture book depicts all those unforgettable moments, from first smiles to crawling, walking, and running.
 • Sammy Goes Flying, Elliott, O. & McIntyre, G. 2011
  Sammy is too small to go to on a school trip to an aeroplane museum with his older siblings. To cheer him up, his parents and grandmother take him to a small fair instead where his dream of flying comes true. Set in London, and realistically depicts a biracial family’s loving interactions.
 • Marisol McDonald Doesn’t match/ Marisol McDonald no combina, Monica Brown, kuvitus Sara Palacios. 2011
  Englanniksi ja espanjaksi kirjoitetussa kaksikielisessä kirjassa päähenkilönä on perulais-skotlantilais-amerikkalainen Marisol McDonald. Kirjasarjaan kuuluu myös toinen osa, Marisol McDonald and the Clash Bash/Marisol McDonald y la fiesta sin igual.
 • Spork, Kyo Maclear, kuvitus Isabelle Arsenault. 2010
  Spork kertoo ruokailuvälineestä, jonka äiti on lusikka ja isä on haarukka, ja Spork on molempia. Kirja kertoo kuinka Spork löytää paikkansa keittiössä.
 • My Two Grannies, Floella Benjamin, kuvitus Margaret Chamberlain. 2009
  Alvinalla on kaksi isoäitiä: Vero-mummi Trinidadista ja Rose-mummi Englannista. Kirjassa isoäidit tulevat hoitamaan Alvinaa, mutta haluavatkin tehdä kaiken aivan eri tavalla. Kirjasarjaan kuuluu myös toinen osa, My Two Grandads.

KIRJOJA LAPSETTOMUUDESTA TAI HEDELMÖITYSHOIDOISTA

 • Meidän pihan perhesoppa: Riina Katajavuori, Maiju Tokola, Riikka Toivanen, Christel Rönns. 2015
  Miten juuri meistä tuli perhe? Elämän synty ja oma alkuperä kiinnostavat jokaista lasta. Tämän iloisen ja selkeän kirjan avulla on helppo ottaa puheeksi erilaisia tapoja muodostaa perhe. Hauskan tarinan myötä hedelmöitysasiat tulevat alleviivaamatta tutuiksi.
 • Pupujuttu ja muita vauvasatuja. Hovatta, Outi. 1993
  Pupujuttu -satukirjan tarkoitus on auttaa vanhempia asian kertomisessa. Kirjassa on satu perinteisellä tavalla alkunsa saaneen lapsen syntymiseestä ja lisäksi satuja vaihtoehtoisilla tavoilla saaduista lapsista. Tarinat vaikeuksien jälkeen saaduista lapsista, ottolapsista ja lapsettomista aikuisista avartavat lapsen maailmankuvaa ja auttavat häntä hyväksymään erilaisuutta.