Sateenkaariperheet ry

Sateenkaariperheet ry edustaa kaikkia lapsiperheitä, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Näitä perheitä ovat esimerkiksi mies- ja naisparien sekä transihmisten lapsiperheet. Sateenkaariperheet ry on lastensuojelu- ja perhejärjestö, joka tekee ihmisoikeustyötä, perhepolitiikan ja sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluiden kehittämistyötä, lapsi-, nuoriso- ja perhetyötä sekä moninaisuuskasvatustyötä.

Yhdistys järjestää laajaa vertaistoimintaa sateenkaariperheiden lapsille ja vanhemmille. Valtakunnallisten perheleirien lisäksi paikallista perhetoimintaa järjestetään useilla paikkakunnilla. Vertaisryhmiä järjestetään eri kohde- ja ikäryhmille. Parisuhdekurssit tukevat perheiden vanhemmuutta. Erotilanteisiin annetaan eron jälkeistä vanhemmuutta vahvistavaa tukea. Sateenkaariperheellistymistä suunnitteleville järjestetään perhevalmennuskursseja.

Koko perhelainsäädäntö ja -palvelujärjestelmä perustuvat edelleen heteroydinperheen oletukselle. Tämä aiheuttaa sateenkaariperheiden arkeen paljon haasteita, joita yhdistys pyrkii vähentämään vaikuttamalla lainsäädäntöön ja palveluiden kehittämiseen aktiivisen edunvalvonnan kautta. Esimerkiksi perhevapaat, juridisen vanhemmuuden määrittyminen ja hedelmöityshoitojen saatavuus ovat edelleen erittäin ongelmallisia sateenkaariperheiden näkökulmasta.

Sateenkaariperheet ry yhteistyössä kumppanien kanssa on tuottanut tutkimustietoa sateenkaariperheiden kokemuksista perhepalveluissa, käsikirjan perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille, opasvihkosia perheille ja ammattilaisille, opetus-DVD:n ja paljon tietoa sisältävät kotisivut. Yhdistys julkaisee kaikille saatavilla olevaa uutiskirjettä kerran kuukaudessa.

Sateenkaariperheiden www-sivuille

Perheitä sateenkaarevissa kokoonpanoissa viiden videon verran: Perheitä sateenkaaren väreissä


Sateenkaariperheiden lasten ja nuorten hyvinvointi ja kokemukset -tutkimusraportti

 

Print this page